Шефът на "Булгартрансгаз": Чирен е запълнен на 67%

  • 11 септември 2022 19:54

  • 859
  • 0
Шефът на "Булгартрансгаз": Чирен е запълнен на 67%
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67% от техническия му капацитет и с темповете, с които върви нагнетяването, има вероятност до края на октомври да постигнем целта, заложена в регламента на ЕС за 80% запълняемост. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон, защото тогава потреблението нараства значително и Чирен влияе съществено върху целия микс", каза той.

В момента техническият капацитет на хранилището преди плановете за разширяване позволява при форсмажорни обстоятелства да добиваме 4-4,5 млн. куб. метра на ден. Това е около 15-16% от капацитета, уточни Малинов.

Министърът на енергетиката: Няма кой да купи скъпия газ от танкера, доставен за септември

Разширяването на хранилището е одобрено от Европейската комисия, която е отпуснала финансова подкрепа в размер на 78 млн. евро. В момента "Булгартрансгаз" води разговори за останалата част от финансирането с различни институции, включително с държавни финансови фондове от САЩ, каза още директорът на дружеството.

"Това ни дава силата и увереността, че работим в правилната посока. Не на последно място, ако искаме наистина да постигнем диверсификация на източници и да дадем възможност на втечнения природен газ да играе съществена роля в газовия микс на България, ни е необходимо хранилище", коментира Владимир Малинов.

Окончателното приключване на проекта и въвеждането му в експлоатация са предвидени за края на 2024 г., което е в синхрон с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да заработи в началото на същата година.

Малинов е убеден, че интерконекторът с Гърция ще заработи от 1 октомври и България ще получи всички договорени количества газ от Азербайджан.

"Искам да успокоя, че в рамките на 2022 г. ние сме извършили всички необходими действия да свържем проекта IGB с нашата газопреносна система. Проектът е свързан, тестван е, успели сме да проведем включително пренос на природен газ от нашата мрежа към интерконектора. Това ми дава увереност, че в действителност 1 октомври е реална дата", заяви той.

Директорът на "Булгартрансгаз" смята, че страната ни ще се справи с осигуряването на природен газ през зимните месеци. Потвърди, че се осъществява пренос на газ от България към Румъния, като не уточни дали той е руски.

Владимир Малинов каза още, че в момента България отчита рекордно ниско потребление на газ за последните 10 години - дневната ни консумация през летния сезон е около 4 млн. куб. метра, докато минали години е била между 6-7 милиона куб. метра.

Мая Йорданова
859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини