Лирата се срива след данните за свиване на британската икономика

  • 12 август 2022 16:30

  • 3276
  • 3
Лирата се срива след данните за свиване на британската икономика
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Британската лира загуби от стойността си спрямо стабилизиращия се щатски долар, както и в сравнение с еврото, след като официални данни показаха, че икономиката на Обединеното кралство се е свила през юни, макар и по-малко от очакваното, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания намаля с 0,6 на сто през юни, сочат оповестените по-рано през деня данни на Националната статистическа служба (ONS). Това е най-голямото намаление на БВП на страната от януари 2021 г., но все пак е по-малко от прогнозите на икономисти за спад с 1,3 на сто.

Лирата поевтиня с 0,58 на сто спрямо щатския долар до 1,2143 лири за долар в сутрешната търговия, с което загуби повече от стойността си в сравнение с останалите основни валути, отнесени към американската валута.

Еврото и японската йена също отстъпиха позиции, тъй като пазарите проследиха коментарите на членовете на борда на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което помогна на долара да възвърне част от загубите, понесени през седмицата.

Британската икономика се свива през второто тримесечие на фона на опасенията от рецесия

Еврото се повиши с 0,3 на сто спрямо лирата до 84,82 евроцента за лира, което е максимум от две седмици и половина. Европейската валута поскъпна с почти 0,5 на сто от началото на седмицата.

И Великобритания, и континентална Европа се борят с комбинация от проблеми, включваща отслабнали икономики, нарастваща инфлация, а в последно време и притеснения от суша.

Миналата седмица "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), след като повиши лихвата си с половин процентен пункт, обяви, че според прогнозите ѝ британската икономика ще влезе в рецесия през последните три месеца на годината, която ще продължи до началото на 2024 година.

Константин Тодоров
3276 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми

2022.08.12 | 17:15

1
Абе, вие нормални ли сте? "Лирата поевтиня с 0,58 на сто" и "Лирата се срива" са две неща, които нямат абсолютно нищо общо. Турската лира се срива.
до този отдолу

2022.08.13 | 10:13

3
Разбираш от икономика и финанси, колкото жабата от космонавтика, смешко!

2022.08.12 | 22:41

2
има време, ще падне яко лирата, и двата британски проекта се провалят, ковида се издъни, украинската война помогна на русия, индия и китай избиха кочината

Добави коментар

Водещи новини