Цените на бензина в САЩ малко под 4 долара за първи път от пет месеца

  • 11 август 2022 13:45

  • 611
  • 1
Цените на бензина в САЩ малко под 4 долара за първи път от пет месеца
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Цените на бензина в САЩ спаднаха малко под прага от 4 долара за галон (близо 3,8 литра - бел. ред.) за първи път от над пет месеца - добра новина за потребителите, които се сблъскват с поскъпването на много други стоки от първостепенно значение, предаде Асошиейтед прес.

Американската автомобилна асоциация (ААА) съобщи, че днес средната цена за галон обикновен безоловен бензин е 3,99 долара. 

Котировките са се понижили с 15 цента през изминалата седмица и с 68 цента през последния месец, според данните на асоциацията.

Приложението за пазаруване "ГасБъди" (GasBuddy) информира, че средната цена на безоловния бензин в страната е спаднала до 3,98 долара още вчера.

Поевтиняването на бензина, самолетните билети и облеклото дава глътка въздух на потребителите, макар инфлацията все още да е близо до 40-годишния си максимум, отбелязва АП.

Цените на петрола започнаха да се покачват в средата на 2020 година, когато икономиките се възстановяваха от първоначалния шок от пандемията. Те скочиха допълнително, когато САЩ и съюзниците им обявиха санкции върху руския петрол заради инвазията в Украйна.

Напоследък обаче котировките на черното злато се понижиха заради опасенията за забавяне на икономическия растеж в света. Референтният за САЩ лек суров петрол в последно време поевтиня до близо 90 долара за барел спрямо над 120 долара за барел през юни. 

Цената на бензина в САЩ не е била под 4 долара от началото на март. Стойността скочи до 5,02 долара за галон на 14 юни, според данните на Американската автомобилна асоциация. През остатъка от юни се наблюдава бавно понижение, а след това и ускоряване на този спад.

Шофьорите в Калифорния и Хавай все още плащат над 5 долара, а разходите за бензин в други щати в западната част на стрната са близо до тази сума. Бензинът е най-евтин в Тексас и някои други щати в южната част на САЩ и Средния Запад.

Лондон разследва пазара на горива заради скока на цените 

Преди година средната цена на бензина в страната е била 3,20 долара за галон, припомня АП.

Калина Христова
611 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.11 | 15:25

1
4 долара за 4 литра

Добави коментар

Водещи новини