Петролът отново пое плавно нагоре поради ограничен производствен капацитет

  • 28 юни 2022 09:20

  • 512
  • 0
Петролът отново пое плавно нагоре поради ограничен производствен капацитет
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цената на петрола на световните пазари днес се покачи за трети пореден ден, след като някои от най-важните производители като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства дадоха да се разбере, че не са в състояние да повишат сериозно добива, а политическите проблеми в Либия и Еквадор оказват допълнителен натиск върху пазарите, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през август нараснаха с 1,13 долара или 1 на сто до 110,7 долара за барел. В предишната сесия ръстът беше с 1,8 на сто.

Американският лек суров петрол се увеличи с 1,26 долара 1,1 на сто до 116,35 долара за барел, след ръст от 1,7 вчера.

Саудитска Арабия и ОАЕ са единствените страни членки на ОПЕК, за които се смята, че са в състояние да повишат добива, но според анализатори и те вече почти са достигнали пълния си капацитет.

Министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил ал Мазруей заяви вчера, че страната произвежда почти пълната си квота от 3,168 милиона барела дневно, договорена в рамките на ОПЕК+.

Петролът на ОПЕК леко поскъпна до над 112 долара за барел

Саудитска Арабия пък твърди, че може да увеличи добива си само със 150 000 барела дневно, което е доста под официално афишираните 2 милиона барела свободен капацитет.

Либия се готви да обяви до дни форс мажор в Залива на Сирт, ако добивът и петролните терминали там не заработят нормално.

Министерството на енергетиката на Еквадор твърди, че до два дни добивът на петрол в страната може изцяло да спре заради антиправителствените протести. Еквадор произвежда по 520 000 барела дневно.

Анализатори обаче виждат като алтернатива връщането на Иран и Венецуела на световните петролни пазари.

Калина Христова
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини