Златото поскъпна до едномесечен връх 

  • 03 юни 2022 17:20

  • 1181
  • 0
Златото поскъпна до едномесечен връх 
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на златото достигнаха едномесечен връх, тласнати нагоре от по-слабия щатски долар, който допринася за поскъпване на благородния метал за трета поредна седмица, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Спотовата цена на златото нарасна с 0,2 на сто до 1871,28 долара за тройунция към 02:14 по Гринуич - максимум от 9 май. Цените на златото се покачиха с около 1 на сто от началото на седмицата. 

Фючърсите за златото в САЩ също се покачиха с 0,2 на сто до 1874,50 долара за тройунция.

Доларът поевтиня, което направи цената на благородния метал по-привлекателна за купувачи от страни, използващи валута, различна от щатската. 

Смятаме, че цените достигнаха важно дъно от около 1828 долара за тройунция през настоящата седмица и с възвръщането на възходящия импулс преминаването на прага от 1900 долара за тройунция изглежда осъществимо, каза Мат Симпсън, старши пазарен анализатор на компанията за борсова търговия "Сини Индекс" (City Index).

Златото поевтиня на фона на близо 20-годишен максимум на долара

Цените на златото се повишиха с повече от 1 на сто снощи, подкрепени от спад в котировките на долара и икономически данни, показващи, че заплатите в частния сектор на САЩ са се повишили по-малко от прогнозираното през изминалия месец.

Признаците за икономическа криза могат да дата тласък за търсене на благородния метал, тъй като инвеститорите го смятат за актив убежище.

Константин Тодоров
1181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини