Г-7 призовава ОПЕК да увеличи производство, за да подкрепи петролния пазар

  • 27 май 2022 22:43

  • 1210
  • 0
Г-7 призовава ОПЕК да увеличи производство, за да подкрепи петролния пазар
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Енергийните министри от силното развитите държави от Г-7 призоваха групата на страните производителки на петрол от ОПЕК да добива повече петрол, тъй като руската война в Украйна вдигна цените на "черното злато" до най-високите им нива от десетилетие насам.

Призивът се съдържа в заключителното комюнике на срещата на министрите на енергетиката и околната среда на Г-7 в Германия, която поема ротационното председателство на групата на развитите индустриални икономики.

Петролът на ОПЕК близо до прага от 117 долара

Министрите отбелязаха, че войната е предизвикала повишаване на цените на петрола, природния газ и въглищата, предизвиквайки скок на инфлацията, която оказва огромен натиск върху домакинствата с ниски доходи, както и върху бизнеса и индустрията.

"Призоваваме страните производителки на петрол и газ да действат по отговорен начин и да реагират на затягането на международните пазари, като отбелязваме, че ОПЕК има ключова роля", казаха енергийните министри от Г-7, предаде БНР.

Те също така посочиха, че е въпрос от "особена спешност" за Европейският съюз да намали зависимостта си от руския природен газ и подчертаха важната роля, която увеличените доставки на втечнен природен газ могат да играят, "за да се смекчат потенциалните прекъсвания на доставките на тръбопроводен газ, особено за европейските пазари'.

По-рано този месец лидерите на Г-7 поеха ангажимент за техните страни да премахнат зависимостта си от руската енергия, включително чрез забрана на вноса на руски петрол.

ЕС продължава да обсъжда варианта за ембарго на руския петрол, въпреки че Унгария е против подобна санкция.

Мая Йорданова
1210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини