Над 62 млн. лв. са инвестициите на Нестле България само за 4 години, въпреки турбулентните времена

  • 20 май 2022 15:10

  • 2976
  • 0
Над 62 млн. лв. са инвестициите на Нестле България само за 4 години, въпреки турбулентните времена
©

Над 62 млн. лв. са инвестициите на Нестле България само за последните 4 години, въпреки турбулентните времена. Фокусът при преките инвестиции на Нестле България за 2022 е разширяването на производствените мощности във фабриката в София и новата поточна линия на Smarties. Ключов фокус продължават да бъдат и социално отговорните проекти, реализирани от компанията. Това стана ясно по време на традиционната годишна среща, представена от Петър Стоилов, Изпълнителен директор, Нестле България, Нели Ангелова, Мениджър Комуникации, Нестле Югоизточен пазар, и специалния гост Иванка Стойнич, Мениджър Устойчивост за Югоизточен пазар, с представители на медиите

Домакин на събитието бе Лесотехническият университет като знак за усилията на Нестле да съхранява и опазва българската природа.

Амбицията на Нестле България е през 2022 година да произведе над 18 000 тона готова продукция от фабриката в София, които да достигнат до 34 експортни пазари, сред които такива като Германия, Англия и Франция с брандовете Kit Kat и Smarties в съотношение съответно 87% към 13%. 94% от производството на фабриката у нас е за износ, което реално демонстрира продукт с добавена стойност от български производител, използващ и българска пшеница с годишен обем от около 2 500 тона.

„Нестле съществува вече 153 години като глобална компания, но ако нямаше повече от бизнес контекст, от производство на продукт, създаване на бранд и позициониране чрез продажба, не би устояла толкова години и не би била номер едно в света в сегмента на бързо оборотни хранителни стоки. Пандемията, през която преминахме зададе въпроси каква е ролята на големите мултинационални компании от гледна точка на устойчиво развитие и как дават добър пример на обществото и на локалните компании за опазване на околната среда и елиминиране на пластмасовите отпадъци. Защото като представител на отговорния бизнес сме убедени, че бъдещето е сега и всяко наше решение и действие го определя“, каза Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

В сложния контекст на последните 83 дни от войната в Украйна, която предизвика недостиг на суровини и материали и доведе вълна от инфлация, резултатите на глобалната компания за 2021 г. отбелязват продажби от 87,1 млрд. швейцарски франка и реален ръст в оборот и пари от 7,5 % на база 2020. Реалният вътрешен ръст от 5,5% също е положителен. Добрите резултати позволяват реинвестиция и в природа, хора и общество. Ръстът от 7,5% се потвърждава и от резултатите за първото тримесечие на настоящата година – реализирани продажби в размер на 22,2 млрд. ш.фр., 7,6% органичен ръст и 2,4 реален вътрешен ръст., посочи Петър Стоилов.

На местно ниво компанията надгражда ролята си на стратегически инвеститор с обявяването за инвеститор на годината през 2020. Две поредни години компанията получава сертификат клас А от Българска агенция по инвестиции и Българското министерство на икономиката за инвестициите в нови поточни линии. В нея у нас работят над 1000 човека, като младите са над 8%, а плановете са този процент постепенно да достигне до 30%.

Фокусът на преките инвестиции тази година е върху разширяване на производствените мощности във фабриката в София.

През 2021 г. Нестле България реализира продажби от почти 300 млн. лв., органичен ръст в размер на 7,3% и реален вътрешен ръст от 8,7%, без да предприема ценови увеличения, въпреки нарастването на инфлацията от август м.г. до януари тази година. За първото тримесечие на 2022 година реализираните продажби от компанията на местно ниво са 80,6 млн. лв., с органичен ръст от 11,4 % и реален вътрешен ръст от 9,3%.

Допълнителната стойност към продуктите на компанията са усилията й да отговори на съвременните потребителски търсения – по-балансирано хранене, предлагайки продукти, изцяло на растителна основа, като тези от серията Garden Gourmet. за грижата за природата са и изцяло рециклируемите опаковки на Smarties, който само чрез преформулиране на опаковката си спестява 250 млн. пластмасови капачки на природата.

Освен грижата за природата, компанията подкрепя и вдъхновява проекти, носещи полза на хората и обществото. Инициативата „Живей активно“, стартирала преди 17 години, промотираща физическата активност сред обществото е позната на 75% от българите. Усилията на компанията чрез дигитални решения са насочени към това тя до достига до все повече хора от по-малки населени места и да обхваща все повече младежи. Това е начин, чрез който компанията предлага решения за социални проблеми като затлъстяването, което води до редица здравословни проблеми. Сред социално отговорните проекти на компанията са „Нестле се нуждае от младите“ и „Нестле за по-здрави деца“, които всяка година достигат до все повече деца и младежи.

Covid 19 пандемията и последвалата война в Украйна катализираха дарителската активност на компанията. 540 000 лв. е себестойността на дарените продукти за медици на първа линия през 2021, а от началото на 2022, само за първите четири месеца на годината даренията за нуждаещите се в Украйна надвишават 340 000 лв.

Ключов момент от дейностите, насочени към опазване на околната среда са дейностите по залесяване, стартирали през април в партньорство със Столична община. В рамките на 3 акции служители на Нестле и стотици доброволци засадиха близо 7000 дъбови фиданки, а 40 отгледани дървета в най-големия жилищен район на България – „Люлин“. Плановете на компанията да продължи усилията си в тази посока не само през есента, но и през следващите години, посочи Нели Ангелова, мениджър Комуникации, Нестле Югоизточен пазар.

Ректорът на Лесотехническия университет чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев сподели, че в 97-годишната история на висшето учебно заведение в специалността „Горско стопанство“ се изучава залесяването в горските територии, която е единствена за България. „Приветстваме инициатива „Залесяваме активно“ на Нестле България, защото като университет подготвящ кадри в тази посока осъзнаваме колко важен е положителния пример, насочен към опазване и съхраняване на природата“, каза чл.-кор. Илиев, ректор на Лесотехническия университет.

4 млн. тона са намалените парникови емисии от групата Нестле само от 2018 г. насам, сподели Иванка Стойнич, мениджър Устойчивост на Нестле, Югоизточен пазар, а близо 75% са пластмасовите опаковки, създадени за рециклиране. Същевременно във фабриката в София от 2014 г. не се депонира отпадък и се използва 100% зелено електричество, спестявайки през 2021 г. 14 000 СО2 емисии на природата. Промяната в палетизацията на продукцията доведе до намаляване на броя използвани камиони с 13% за периода 2019-2020, а това от своя страна намали разходите за транспорт. Процесите по намаляване употребата на вода, започнали през 2010 водят до намаляване на използваната вода за производствени цели с 67%, а плановете за 2022 са да ги намали с още 4%. Сред добрите примери е и премахването на стреч фолиото от дъното и от горната част на палетата на продукцията, спестяващо 50 тона пластмаса за периода 2016-2022 и 196 тона хартия за периода 2016-2022.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
2976 0

Свързани новини

Водещи новини