Яйца с кауза или как Hellmann’s избра да насочи общественото внимание към разхищението на храна

  • 18 май 2022 10:54

  • 7779
  • 0
Яйца с кауза или как Hellmann’s избра да насочи общественото внимание към разхищението на храна
©

По време на Великденските празници Hellmann’s стартира кампанията „Добрите яйца“, чиято цел е да обърне повече внимание на един наболял, но често неглижиран проблем - разхищението на храна. Инициативата продължава до 25-ти май в избрани обекти от веригата супермаркети Фантастико.

Набраните средства от кампанията ще бъдат дарени в помощ на Българска Хранителна Банка, а повече за нея ще ни разкаже Мариела Иванова - младши маркетинг мениджър в Unilever България.

- Разкажете ни повече за кампанията “Добрите яйца”, която организирате съвместно с яйца “Ангелов” и “Фантастико”:

- Кампанията на Hellmann’s „Добрите яйца“ е благотворителна инициатива в помощ на Българска Хранителна Банка и тематично, по случай Великден, е с фокус върху яйцата, които са основна част от потребителската кошница в този период. Създадохме лимитирана серия кутии „Добрите яйца“, за да насочим общественото внимание към неглижиран проблем - разхищението на храна.

Специалното тук е, че това не са просто яйца, а яйца с кауза. Лимитираната кутия е пълна със 7 яйца, вместо с 10 яйца. С всяка закупена кутия, потребителите даряват стойността на тези 3 липсващи, но заплатени яйца на БХБ - това са 30% по-малко храна за изхвърляне и 30% повече средства за нуждаещи се. Но освен потребителите, всички партньори в кампанията (Hellmann’s,  Ангелов и Фантастико) ще направят същите по размер насрещни дарения. Кампанията стартира на 15 април и ще продължи до 25 май в селектирани обекти на верига супермаркети Фантастико.

- Колко сериозен всъщност е проблемът с изхвърлянето на храна?

- За съжаление всяка година в световен мащаб около 30%  от произведената храна бива изхвърляна. Когато годна храна се изхвърли, това не само е лошо за бюджета ни, но и за планетата, защото ресурсите и енергията, използвани за отглеждане, производство и разпространение на храната, се губят. Хранителните отпадъци имат значително въздействие върху околната среда и климат. Всъщност в момента, ако хранителните отпадъци бяха държава, те биха били третия най-голям източник на парникови газове.

Да бъдем по-находчиви с храната е малка стъпка, която всички можем да предприемем, за да подобрим здравето на планетата, но не винаги е толкова лесно. Никой не купува храна с намерението да я изхвърли, но живеем в забързан свят. Плановете се променят. Храната, която е трябвало да се сготвим в събота, все още стои в хладилника в четвъртък и много хора нямат представа как да превърнат привидно несъчетаеми съставки във вкусна храна.

- Как решихте да подкрепите именно тази кауза?

- Дългогодишна мисия на Hellmann’s е да намали разхищението на храна, като вдъхновява любов към остатъците и учи хората да бъдат по-находчиви с храната си.

А в кампанията има доза символика. Hellmann’s майонеза се прави от яйца от свободно отглеждани кокошки, каквито са и тези на Ангелов, а таймингът е ясен – Великден е празникът, след който често остават яйца за изхвърляне. А „Добрите яйца“ са тези, които не остават.

- Кои популярни личности се ангажираха с нея?

- Радваме се, че страхотни и цветни личности се вдъхновиха от кампанията, която обединява индивидуалните потребители и бизнеса в обща кауза. В подкрепа на инициативата се включват Мария Силвестър, Маги Джанаварова, Крис Захариев и Лора Капустина, които също вярват, че, преосмисляйки отношението си към храната и най-вече към нейното разхищение, всеки става носител на промяната.

- Какво предстои за Hellmann’s Bulgaria през идните месеци?

С настъпването на летния сезон, идва и любим период в годината – грил сезонът! В него неизменна част са скарата, барбекюто и Hellmann’s, разбира се. Подготвили сме интересни активности, които можете да следите в социалните ни мрежи, както и нови продукти, подходящи за месни и постни ястия.

- Коя е любимата ви рецепта с продукти Hellmann’s?

- Трудно може да се избере любима рецепта, защото Hellmann’s е страхотно допълнение на всякакъв тип ястия – от бургери през салати до сладкиши. Затова ще споделя нестандартна рецепта – шоколадова торта с майонеза. Просто добавете 2-3 супени лъжички Hellmann’s майонеза в тестената смес и десертът ще придобие изключително сочна и кадифена текстура.

Ако и вие имате желание да се включите в кампанията на Hellmann’s Bulgaria, можете да разпознаете лимитираната серия по надписа „ДОБРИТЕ ЯЙЦА”. Те се предлагат в следните 20 магазина от веригата на „Фантастико”:

гр. София, бул. "Г.М. Димитров" №77, п.к. 1172

гр. София, ул. "Нишава" №138, п.к. 1404

гр. София, бул. "А.С.Пушкин" №64, п.к. 1618

гр. София, ул. "Акад. Борис Стефанов" №12, п.к. 1700

гр. София, ул. "Коста Лулчев" №52, SkyCity mall, п.к. 1574

гр. София, бул. "Черни връх" №204, п.к. 1415

гр. София, ул. "Макгахан" №81, п.к. 1510

гр. София, бул. Св. Климент Охридски №15, п.к. 1756

гр. София, ул. "Любляна" №42А, п.к 1618

гр. София, ул. "Николай Коперник" №27, п.к. 1574

гр. София, ул. "Йерусалим" №22, п.к. 1784

гр. София, кв. "Манастирски ливади", ул. "Пирин" 51А, п.к. 1404

гр. Банкя, кв. "Изгрев", ул. "Стефан Стамболов" 138, п.к. 1320

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
7779 0

Водещи новини