Египет купува 350 000 тона пшеница от европейски държави

  • 14 април 2022 16:24

  • 517
  • 0
Египет купува 350 000 тона пшеница от европейски държави
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Египетската Генерална администрация за снабдяването със стоки за широко потребление съобщи, че е подписала договори за внос на 350 000 тона пшеница от европейски държави, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. В информацията не се уточнява кои са държавите. 

Стъпката е част от усилията на Министерството на снабдяването и вътрешната търговия за увеличаване на стратегическите запаси от основни стоки. Заложената от ведомството цел е тазгодишната местна реколта от пшеница да достигне шест милиона тона.

ЕС дава на Египет 100 милиона евро, за да се справи със скока на цените заради войната в Украйна

Преди няколко седмици Индия обяви, че води финални преговори за износ на пшеница за Египет.

Войната на Русия в Украйна доведе до нарушаване на износа на пшеница, както и да значителна инфлация на глобално ниво. Заедно двете страни в конфликта осигуряват близо 30 процента от международния експорт на стратегическата култура, а Египет разчита на тях за 80 процента от вноса си. Северноафриканската страна купува от чужбина между 12 и 13 милиона тона годишно.

В началото на март египетските власти наложиха тримесечна забрана на износа на пшеница, бакла, леща, зърнени храни, брашно, готварско олио, царевица и всички видове счукана неузряла пшеница (фрике).

Правителството насочи 1.1 милиарда египетски паунда за изкупуване на местната реколта от пшеница. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини