Илън Мъск предлага да купи Twitter

  • 14 април 2022 14:09

  • 1580
  • 0
Илън Мъск предлага да купи Twitter
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Милиардерът Илън Мъск предлага да закупи социалната медия Twitter за 41,39 милиарда долара само дни, след като отказа място в борда на компанията, показват регулаторни документи, представени в четвъртък, пише Нова телевизия. 

Оферираната цена на Мъск от 54,20 долара за една акция представлява 38% премия към цената на затваряне на акциите на Twitter на 1-ви април, последният ден за търговия преди главният изпълнителен директор на Tesla да обяви публично, че е закупил над 9% от акциите на социалната медия. Мъск настоя, че това е неговата „най-добра и последна оферта", като подчерта, че Twitter трябва да стане частна компания, за да претърпи промените, които „трябва да бъдат направени". Той обаче също така отбеляза, че ще преразгледа позицията си като акционер в Twitter, ако офертата му бъде отказана.

Мъск няма да бъде част от борда на директорите на „Туитър“

„Откакто направих инвестицията си, сега осъзнавам, че компанията нито ще процъфтява, нито ще служи на този обществен императив в сегашната си форма. Twitter трябва да се трансформира като частна компания“, каза Мъск в писмо до председателя на Twitter Брет Тейлър.

„Моята оферта е най-добрата ми и последна оферта и ако не бъде приета, ще трябва да преразгледам позицията си като акционер“, написа още Мъск.

С 800,64 милиона акции в обръщение към 10 февруари, офертата на Мъск оценява Twitter на 43,39 милиарда долара.

В документация 13D/A към Комисията по ценните книжа и борси (SEC) Мъск потвърди предишното публично оповестяване, че притежава 73,12 милиона акции в Twitter, или 9,1% от акциите в обръщение. В документацията се казва, че Мъск е изпратил писмо, съдържащо „необвързващото предложение“ до Twitter, но се посочва, че не може да има гаранция, че ще бъде изпълнено окончателно споразумение.

Акциите на Twitter скочиха с над 13% на извънборсовата търговия на Уолстрийт след новината за отправената от Мъск оферта, която е значително по-високо (с 18,2%) в сравнение с вчерашната цена на затваряне на ниво от $ 45,85 за една акция.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини