)
„Килограм домати струва 20 лири, това е около 2,60 лв. Краставиците също струват толкова. Килограм ягоди струват 3,90 лв.“, обясни Станислав Михов.
„Миналата година олиото беше 2,70 евро, тази година е 4,80 евро. Не знам какви са причините войната или COVID-19, не знам”, заяви собственикът на магазин Паона.
„Миналата година сме продавали агнешкото на 14-15 лева, а тази година очакваме да го продаваме над 26 лв., което е два пъти по-скъпо, не 20%, не 30%, а 100% по-скъпо. Гърците не са богати като едно време и разчитаме само на българите“, заяви собственикът на месарски магазин Георги Мишков.
„Одрин много разчита на българските туристи. Пазарът тук е основно с местни стоки, защото ние сме земеделски район“, заяви председател на Одринската търговско промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт.
"Мисля, че и тук цената ще бъде по-висока. При 400 динара живо тегло, под 800-900 динара“, обясни месарят Игор.
"Преди имаше много българи, сега са много малко. Не им дават на границата да пренасят“, заяви Драган.
- Брашно от 1,20 лв. за 1 кг. скача на 1,34 лв.
- Захар от 1,62 лв. за 1 кг. скача на 1,82 лв.;
- Олиото от 3,46 лв. за бутилка скача на 4,53 лв.;
- Яйцата от 0,21 ст. за брой скачат на 0,27 ст. за брой;
Гърция
Седмица ни дели от началото на дългата поредица пролетни празници.
Сърбия
Турция
bTV провери колко ще ни струва пазарът, ако отидем до Турция, Гърция и Сърбия.
Без гръцки клиенти са и на пазара. Пазарът за Великден у нас и в Гърция е на подобни цени, но важи правилото за това с какви доходи купуваме стоката.
В Одрин в съседна Турция българите пазаруват целогодишно, не само на Великден. Половин милион туристи са посетили града от януари насам.
В Одрин олио има в изобилие, един литър от него струва 50 турски лири или 7 лв.
В навечерието на Великден яйцата в Турция също са търсени. Кора с 15 яйца струват 25 турски лири или 23 ст. за яйце.
Във всеки ден от седмицата оборотът на търговците от местни клиенти е еднакъв, но в последните 1-2 години те отчитат драстичен спад на клиентите си от България. Драган не вярва, че преди Великден те ще са повече.
Въпреки че не всичко вече е изгодно, бизнеса на Одрин разчита на българите, да не спират да пътуват и да купуват местна стока.
Далеч от центъра цената пада и то без пазарлък. Много от българите признават, че идват на пазар за конкретни неща, като сирене и кашкавал.
Данните, които показваме са на Държавната комисия по стокови борси и тържища и показват цените на едро, но всеки лесно може да направи сметката за своя джоб.
Един от най-първокачествените продукти в тази млекарница е каймакът, 100 грама от него струват около 1,50 лв. На пазара може да се намери и боя за яйца, и различни видове месни продукти.
За да продават по-лесно продукцията си, търговците масово учат български, а в някои заведения вече предлагат и българска кухня.
За миналия Великден продажната цена на агнешкото в един от магазините била под 12 лв. или около 600-700 динара. Сега за агнешко все още е малко рано, но със сигурност ще е по-скъпо.
За хората от Северозападна България Зайчар е сред любимите къси дестинации в Сърбия – особено от Видин през граничен пункт "Връшка чука", където трафикът е лек и се минава бързо и лесно – само с лична карта.
Започваме пазара с основното за Великден – агнешко месо. В месарницата на Йорго цените са като у нас. Взимаме почти 2,5 кг. месо, за него плащаме 30 евро. „Тази година цената е 13 евро за килограм, очакваме и да се покачи още до празниците. Имаме клиенти от България, но не знам дали им излиза по-евтино“, разказва собственикът на месарския магазин.
Заради богатото културно-историческо минало на Одрин , което в момента остава далеч от пазарите, кметът на Одрин сега си е поставил амбициозната задача да направи града популярна туристическа дестинация. За тази цел той предвижда 170 културни и спортни прояви, с които да привлече допълнително туристи от България.
Заради цената на олиото у нас се заговори за злоупотреби и спекула. Подобно е положението и по магазините в Серес.
И макар, че през последните месеци и тук почти всичко поскъпна, все още много от стоките остават по- евтини. Затова и Одрин остава шопинг столицата за българите. По данни на Одринската търговско промишлена палата от петък до неделя в града пристигат средно на ден между 13-16 000 българи. През останалите дни от седмицата потокът е по- слаб, но той отново достига до 8000 души на ден.
И разбира се, на боята за яйца.
Какво е заключението след пазара - без драстична разлика в цените, но все пак по-евтино в Зайчар.
Купихме някои от основните необходими продукти за великденската трапеза като 2,5 кг. агнешко, кора яйца и козунак. За тях платихме близо 37 евро или малко над 72 лв.
Михаил Михайлов обаче е за първи път в Одрин. Отелил е два дни за пазар, затова първо оглежда, после ще купува.
На пазара има хора от цяла България . Анелия Пачева е дошла от Крумовград и е приготвила солидна сума пари за харчене днес. В края на търговската улица, зеленчуковия пазар буквално е окупиран от българи,
Обръщаме поглед към четири основни продукта и промяната за нашия портфейл в началото на април спрямо два месеца по-рано - началото на февруари:
Общата стойност на база на 27 основни хранителни продукта показва, че потребителската ни кошница от 89 лв. в началото на февруари се е оскъпила до 96 лв. в началото на април – със 7 лв. повече.
Освен с пресни зеленчуци на зайчарския пазар все още се намират домашно консервирани храни. Търговецът Люба държи цената си за лютите чушлета и хряна.
Отиваме на пазар и до Петрич. Едно от предпочитаните места за пазаруване на гърците у нас.
Пазаруването за сънародниците ни в Серес, един от най-близките градове до българо-гръцката граница, е обичайна гледка, особено, за тези, които живеят в пограничните райони. Прахове за пране, зехтин и маслини- това бяха обичайните стоки, които купуват българите, идвайки тук на пазар. Тази година обаче цената на олиото достигна цената на зехтина, поскъпнаха и други основни хранителни продукти. Накара ли това много от сънародниците ни да пазаруват по-евтино в южната ни съседка? Намираме се на основната търговска част в града и ще се опитаме да напазаруваме задно неща за Великденската трапеза и да сравним цените.
Пазарът в Зайчар е мястото и за пекарните, в които се приготвят различни видове хляб. Тук е мястото и на първокачествените млечни продукти.
Правим подобна калкулация на стоките у нас. За същото количество месо бихме дали около 65 лв. За 12 броя яйца 3,50 лв. Козунак средно 4 лева. Или пазарът тук е на същата стойност – 72,50 лв.
Правим съпоставка и на цените на козунака. От пекарна е 4,80 евро. По-евтиния вариант е пакетиран от магазин 3,70 евро. В България козунаците струват между 3 и 10 лева. И при козунаците цените са близки.
През последните месеци цените на стоките скачат и всеки от нас го усеща. Колко ще ни струва Великден и от къде да пазаруваме? Как изглежда потребителската ни кошница в началото на пролетта?
Пътят към пазара не може да сбърка, той е един и точно сега първо е с дъх на цветя. После придърпва вълшебният дъх на сръбската скара, а после може да се види и всичко останало - плодове, зеленчуци, подправки, млечни и месни продукти, произведени в селските райони наоколо и с претенциите за топ качество и топ вкус.
Росица живее в Серес от няколко години. Наблюденията и обаче са, че има отлив на българите, които идват да пазаруват в Гърция.
Търговската палата в Одрин вече е разпечатала брошура, в която се разказва историята на града. Брошурата е на български език ще бъде предоставена на всички търговци и в заведенията, така че тя да достигне до българските туристи и те освен на пазар, да идват тук, за да видят забележителностите на града.
Търговците приемат и плащане с евро. В деня на обиколката ни курсът е 17 ст. за 1 динар. "При търговеца Драган първокачествен сладък или лют пипер струват само едно евро"
У нас агнешкото е около 26 лв. килограма, а в южната ни съседка 13 евро. Струват еднакво, разликата е, че минималната работна заплата у нас е 710 лева. С нея можем да купим малко над 27 кг. месо. В Гърция минималният доход е 774 евро, което означава почти 60 кг. агнешко.
Последвайте канала на