Русия предлага на Индия петрол на цена от 35 долара за барел

  • 01 април 2022 17:15

  • 10632
  • 13
Русия предлага на Индия петрол на цена от 35 долара за барел
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Русия е готова да продава петрол сорт Урал на Индия със значителна отстъпка - на цена от 35 долара за барел, съобщиха световните агенции.

Русия иска Индия да закупи 15 милиона барела петрол, договорени за тази година, само като начало, казаха източници запознати с темата пред "Блумбърг". Москва също така е предложила плащания, деноминирани в рупии и рубли, използвайки руската система за финансови трансакции SPFS - аналог на международната система SWIFT, което може да направи търговията по-привлекателна за Индия, допълниха източниците.

Делхи ще продължи да купува суров петрол от Русия, тъй като хората се нуждаят от по-евтин петрол след скока на световните цени, заяви индийският финансов министър Нирмала Ситхараман, цитиран от БТА. 

Лавров е в Делхи за разговори с индийски лидери

Предложението на Русия за продажба на петрол на намалени цени дойде ден, след като индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар се срещна с британския си колега Елизабет Тръс.

Индия приветства конкурентни предложения за посрещане на нарастващото вътрешно търсене на енергия. Покупките ни на петрол от Русия са продиктувани от икономически съображения, каза Джайшанкар в отговор на исканията на САЩ и Обединеното кралство индийските власти да не увеличават вноса на петрол от Русия.

На срещата Джайшанкар подчерта, че европейските страни са закупили 15% повече руски петрол през март в сравнение с февруари и отбеляза, че петролът от Русия представлява по-малко от 1 процент от вноса на въглеводороди в Индия. На този фон руският външен министър Сергей Лавров днес е на посещение в Делхи в търсене на подкрепа, след като представители на САЩ и Великобритания притиснаха Индия, в опит да се избегне подкопаването на базираната на долара финансова система и санкциите, наложени на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна.

Русия приветства позицията на Индия по конфликта с Украйна

По време на посещението си Лавров похвали неутралната позиция на Индия относно Украйна, предаде ДПА.

Нашите западни колеги биха искали да сведат всеки значим международен въпрос до кризата в Украйна, каза той и добави, че оценява разглеждането на ситуацията от страна на Индия "в цялостен план като съвкупност от факти, а не едностранчиво".

,,Русия ще доставя на Индия всички стоки, които тя иска да купи'', увери Лавров, цитиран от ТАСС.

Южноазиатската страна иска да разшири вноса си на руски петрол и вече е закупила няколко милиона барела от края на февруари досега.

Индия купува руски петрол с големи отстъпки

Индия зае неутрална позиция по отношение на бойните действия в Украйна, не подкрепи западните санкции и се въздържа от свързаните с Украйна резолюции в Съвета за сигурност на ООН. Най-многолюдната демокрация в света досега не е изразила никакви критики към Русия въпреки натиска от Съединените щати и Европа. Индия отдавна има близки отношения с Москва и голяма част от военното ѝ оборудване идва от Русия.

Страната обаче поддържа и добри отношения с Вашингтон, поради което предпочита да избягва да заема позиция по темата за войната в Украйна, твърдят анализатори.

Последвайте канала на

Владимир Василев
10632 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
баба гицка

2022.04.02 | 17:04

9
идеално - значи ще купуваме от индия - русия пак ще фалира, просто идва края и

2022.04.03 | 08:46

13
ти си глупости - винаги има начини
Алюша

2022.04.03 | 07:53

12
Пак глупости. Мислиш че няма вписана точка в договора че Индия не може да го преподава. И то на такива като нас

2022.04.03 | 02:25

11
ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТЕ, ДОБРЕ Е ДА ПРОЧЕТЕТЕ : УЧАСТИЕТО НА УКРАИНЦИТЕ В РУСКО–ТУРСКАТА ВОЙНА 1877 – 1878г от Росица Младенова

2022.04.03 | 02:18

10
КРАЙ НА МИЗЕРИЯТА !!! БЪЛГАРСКА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ С “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ “ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БРАУНОВ ГАЗ И ПОЛИМЕТАЛИ ОТ МОРСКА ВОДА “ ОТ ИНЖ. ЧАВДАР КАМЕНАРОВ И ИНЖ. ПЛАМЕН КАМЕНАРОВ !!! ИЗЛИЗА ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА !!! БРАУНГАЗ УНИЩОЖАВА БИТОВИ И РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ !!!

2022.04.01 | 17:52

1
Изоставиха цивилизования свят, за да се молят на индийци и китайци (и на еритрейци)...просто тъжно!

2022.04.02 | 03:57

8
толкова тъжно че никой не иска да се откаже от руският петрол, а най тъжното е че Русия държи целият ресурс на планетата, тъжно е че един ден американската кока кола в Америка ще струва 3 рубли, тъжно е че ти и жалкият живот на анализатор ще останеш много много разочаровен и ще пукнеш в дълбока депресия
Изид Омировски

2022.04.01 | 21:13

4
Ха!Цивилизационен свят,на Изток мислят точно обратното
баба гицка

2022.04.01 | 22:57

5
идеално - значи ще купуваме от индия - русия пак ще фалира, просто идва края и

2022.04.02 | 03:56

7
толкова тъжно че никой не иска да се откаже от руският петрол, а най тъжното е че Русия държи целият ресурс на планетата, тъжно е че един ден американската кока кола в Америка ще струва 3 рубли, тъжно е че ти и жалкият живот на анализатор ще останеш много много разочаровен и ще пукнеш в дълбока депресия
Анонимен

2022.04.01 | 23:04

6
Много добра идея. Ще купувам петрол от Индия за 70 долара и всичко си идва на мястото. Че раковоболния Путин е решил да унищожи Русия е вътрешно руски проблем.

2022.04.01 | 18:41

3
Официално съобщение : Д-р Оеткър , трейдмарк Пудинг Крем-Ал . рег.---------------------------------------------- Пудинг марка Крем-Ал , Д-р Оеткър ще се предлага в търговската мрежа на преференциална цена в тн "чиста" Рубла . При плащането с "мръсен" долар цената ще е с надценка . Правило последното се прилага и за други подобни "ФИАТ"-и . Влиза в сила от 01-аврил-2022

2022.04.01 | 18:21

2
Интересно, след като английското мекере изгони 10 руски дипломати без обяснения, ние на каква цена можем да купим петрол от Русия? За един приятел питам.

Добави коментар

Водещи новини