"Еврохолд" вече притежава 99% от "ЧЕЗ Разпределение" и 97% от "ЧЕЗ Електро"

  • 23 март 2022 10:03

  • 801
  • 1
"Еврохолд" вече притежава 99% от "ЧЕЗ Разпределение" и 97% от "ЧЕЗ Електро"
© Novini.bg

Енергийният подхолдинг на "Еврохолд България" АД - "Истърн юръпиън електрик къмпани" (Eastern European Electric Company B.V. - EEEC), който придоби дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България през 2021 г., увеличава дела си в "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД до съответно близо 99 на сто и 97 процента от капитала, съобщиха от холдинга.

Увеличеното участие е резултат от сделки на Българската фондова борса (БФБ) на 18 март на обща стойност над 100 млн. лв. На тази дата "Истърн юръпиън електрик къмпани" е придобила 207 107 акции (10,74 процента от капитала) на "ЧЕЗ Разпределение" и 1379 акции (27,58 на сто от капитала) на "ЧЕЗ Електро", се посочва в съобщението.

"Истърн юръпиън електрик къмпани" ще отправи търгово предложение за придобиване на остатъчните акции в двете енергийни дружества. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Комисията за финансов надзор в законовия 14-дневен срок. Мажоритарният акционер също така възнамерява да предприеме действия по отписване на двете дружества от регистъра на публичните дружества и БФБ по законоустановения ред.     

"Еврохолд" ребрандира дружествата на "ЧЕЗ"

"Истърн юръпиън електрик къмпани" придоби седем дружества на чешката "ЧЕЗ Груп" за 335 млн. евро през юли 2021 г., припомнят от "Еврохолд България". След транзакцията холдингът стана собственик на 67 на сто от най-големия дистрибутор ("ЧЕЗ Разпределение") и доставчик ("ЧЕЗ Електро") на електрическа енергия в България, както и на 100 процента от най-големия търговец в сектора ("ЧЕЗ Трейд"). "Истърн юръпиън електрик къмпани" придоби също компания за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ услуги), соларен парк, производствена мощност за енергия от биомаса, както и дружеството, което координираше дейността на всички подразделения на "ЧЕЗ Груп" в България.

По-късно през октомври енергийният подхолдинг на "Еврохолд" отправи търгово предложение за остатъчните 33 процента от капитала на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" за близо 230 млн. лв. В резултат "Истърн юръпиън електрик къмпани" увеличи участието си в двете компании до съответно 88,2 на сто и 69,3 процента от капитала, допълват от холдинга.

"Електрохолд" ще е новото име на дружествата на ЧЕЗ в България от края на април 2022 г. Операторът на електроразпределителната мрежа в Западна България - "ЧЕЗ Разпределение", ще се нарича "Електроразпределителни мрежи Запад" АД (ЕРМ Запад АД). "Електрохолд България" ЕООД ще е правоприемник на "ЧЕЗ България" ЕООД, "Електрохолд Продажби" АД - на "ЧЕЗ Електро България" АД, "Електрохолд Трейд" ЕАД ще е името на "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, а дружеството за осигуряване на ИКТ услуги ще се нарича "Електрохолд ИКТ" ЕАД. Новите имена и лога на публичните "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" трябва да бъдат одобрени от акционерите на общи събрания в края на април.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
801 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.23 | 10:32

1
И кой стои зад тези фирми паравани?

Добави коментар

Водещи новини