Зърнопроизводителите: В България има пшеница за 2 години

  • 08 март 2022 22:53

  • 1441
  • 4
Зърнопроизводителите: В България има пшеница за 2 години
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

В България има достатъчно пшеница за осигуряване нуждите на страната за 2 години напред и износът няма да застраши продоволствената сигурност на държавата. Това заявиха пред БНТ от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От бранша настояват за ясен пазарен механизъм при закупуване на пшеница за резерва. По-голямата част от произведената у нас пшеница традиционно се изнася, защото вътрешният пазар е малък и се задоволява изцяло. В очакване на новата реколта, зърнопроизводителите са убедени, че недостиг няма да има.

Зърнопроизводители: Недостиг на зърно няма, износът не трябва да се спира

Има достатъчно количество зърно в страната – ще може да бъде задоволен т нар държавен резерв. Износът е основата движеща сила на земеделието в България, ако няма износ, всичко това, което е правено през годините загива, казва Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Забрана за износ на зърно от България няма, но от бранша казват, че през последните дни срещат затруднения.

Днес заради засилени проверки на Агенция "Митници" НАП и "Автомобилна администрация" на граничен пункт "Кулата" се образува километрична опашка от тежкотоварни камиони.

Войната в Украйна многократно покачи цената на зърното на световните пазари и у нас. Увеличение има и при горивата и препаратите за растителна защита, което ще повлияе цените на новата реколта. Затова производителите настояват държавата да изкупи пшеницата на пазарен принцип.

Няма как да определим твърда цена, в момента на борсите цените скачат на дневна база с по 15%, каза Ангел Вукодинов- зърнопроизводител.

Нека да бъде изработен такъв пазарен механизъм, който държавата да не загуби, а тя няма да загуби, защото закупува едно количество зърно, което в последствие ще може да подмени, предаде, раздаде. Както тя си реши, нека да не загубят и тези които го произвеждат, казва Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Засега хлебопроизводителите се въздържат от вдигане цената на продукцията си.

Ако го направим, само ще дадем празни приказки в устите на хората или ще ги паникьсаме в момента, казва Димитър Йолтов, хлебар.

Хлебопроизводителите не се ангажират докога ще успеят да задържат цените.

Мая Йорданова
1441 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
nikoj

2022.03.09 | 15:51

4
Тия двамата от снимката такова доверие и сигурност вдъхват.
ГО ВЕДА АЛЧНИ

2022.03.09 | 07:59

3
КАЗАХ ДА НЕ СЕ ХАРЧИ НАФТАТА ЗА СВРЪХ ПРОИЗВОДСТВО БЕ!
цска

2022.03.09 | 05:23

2
ако не я продадат както источиха газохранилището в Чирен което сега под 50% празно
Майтапчи Йово

2022.03.09 | 02:46

1
На цената, която ще е след... две години ли?!?

Добави коментар

Водещи новини