Без руски газ ценовият шок ще бъде безпрецедентен

  • 07 март 2022 14:55

  • 7124
  • 2
Без руски газ ценовият шок ще бъде безпрецедентен
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

В интервю за в. "Ле-з-еко" генералната директорка на френската енергийна компания "Анжи" (Engie) Катрин Макгрегър посочва, че ценовият шок ще бъде безпрецедентен без руския газ и ще се наложи намесата на държавата за ограничаване на цените и на търсенето.

Според Катрин Макгрегър, цитирана от БТА, може да настъпят затруднения за запълване на газохранилищата през пролетта и лятото в подготовка на идната зима. Ако стане така, че Европа спре да получава руски газ, първите трудности ще настъпят с трудностите за напълване на хранилищата в случай на продължителен конфликт в Украйна, посочва тя. 

Европа се опасява от пълно спиране на газа от Русия

"В действителност тогава ще навлезем в нов свят за енергетиката под ефекта на физически шок и безпрецедентен ценови шок, които навярно трайно ще преобразят нашия енергиен пейзаж", подчертава Макгрегър в интервюто.

По думите ѝ за приключващата сега зима няма да има проблем със снабдяването, още повече, че тя е мека. Дори и пълно спиране на руския газ, може да се разчита на доставки от други страни по газопроводи или с кораби за втечнен природен газ (ВПГ). 

Руският газ представлява 20 процента от доставките на "Анжи". Групата преговаря за допълнителни обеми с Норвегия, Нидерландия, Алжир и САЩ.

"Но трябва да гледаме трезво", коментира Макгрегър. Според нея наличните инструменти са с ограничен ефект и днес няма да са достатъчни да заменят всичкия руски газ.

По думите ѝ, в случай на спиране на доставките, трудно могат да се въведат мерки за ограничаване на търсенето. Но промишлеността и гражданите могат леко да понижат потреблението си. Ще трябва и да се определи таван на цените на едро на газа в Европа, което ще ограничи и цените на електричеството. Едновременно е необходимо да се насърчи ускоряването на възобновяемите енергии, посочва генералната директорка на "Анжи".

Да се намали с 1 градус отоплението не е за пренебрегване, изтъква Макгрегър, имайки предвид подобно предложение на френското правителство. Тя изчислява, че това ще се равнява на около 12-15 тераватчаса, колкото 12-15 кораба с ВПГ, които пристигат във Франция. Според нея такава мярка може да проработи.

Миналата седмица Международната агенция по енергията (МАЕ) спомена подобна мярка сред 10 предложения за бързо намаляване на зависимостта на Европа от руския газ.

През 2021 г. ЕС е внесъл 155 милиарда куб. метра газ от Русия или 45 процента от вноса си и 40 процента от общото си потребление.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7124 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЖАЛКИ малоумници

2022.03.08 | 15:25

2
Колко сте прости само а америка която е в основата на всичко ще излезне чиста.СПРЕТЕ ТЕЗИ САНКЦИИ И ИЗГОНЕТЕ ДЖЕНДЪРИТЕ ЯНКИ ОТ ЕВРОПА.КОВИД ФАШИЗМА СИ Е ТЯХНО ДЕЛО.А ВИЕ ВЗЕМАТЕ ПАРИ ЗЯ ТОВА И ИМА ПЛАНДЕМИЯ
Еми...

2022.03.07 | 15:06

1
Спокойно, русснята ще дигне белото знаме по-бързо, те вече изкупиха гречката и захарта от магазините.

Добави коментар

Водещи новини