Икономистът Георги Ангелов с интересен коментар за цените на петрола

  • 04 март 2022 21:51

  • 4923
  • 9
Икономистът Георги Ангелов с интересен коментар за цените на петрола
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Цената на петрола на международните пазари се вдигна в последните дни заради войната в Украйна. Като се каже цена на петрола, обикновено се разбира петрол тип "Брент" - цената на петрол тип "Брент" се повиши от около 95 долара на барел до около 114 долара на барел днес. Това написа в профила си във Фейсбук икономистът Георги Ангелов по повод цените на петрола.

"По-различно стоят нещата, обаче, с руския петрол - т.нар. петрол тип "Уралс". Поради слабото търсене той се продава с отстъпка, вчера беше 22 долара, днес Шел е купил руски петрол с отстъпка 28 долара. Причината е, че много западни компании не искат да купуват руски петрол и на търговете руските компании дават отстъпка, за да успеят да продадат петрола си. Но въпреки отстъпките, около половината количество руски петрол остава непродадено - т.е. около 4 милиона барела дневно (според някои източници е дори над 5 милиона барела). По тази причина всеки ден отстъпката се увеличава в отчаян опит да се намерят купувачи на руския петрол", разяснява той.

Финансист: Три до пет години ще усещаме икономическите последици от войната в Украйна

"За България това е от особен интерес, тъй като Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все по-голяма отстъпка - съответно няма аргументи за сериозно поскъпване на цената на горивата в България. Оправданието "петролът е скъп, затова горивата поскъпват" не важи. Може да се измислят евентуално други оправдания, но това точно - не", пише още Ангелов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4923 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Nenormalna Rabota Ukraina I Rusia Zlatni Izlyazoha

2022.03.05 | 09:23

9
Kkkkk
Ами

2022.03.05 | 07:12

8
обясни го на дървените кратуни дето едно си знаят,едно си баят. Те такива дървени кратуни убиха Стефан Стамболов и също такива кратуни напъваха да ни направят 16та република на СССР . Такива и днес продават тайните ни и Родината на Путлер.
самба

2022.03.05 | 06:52

7
едно нещо не ми е ясно.от каде на каде руснак или сърбин ще ми е брат?!та ние сме българи бе хора,трябва да сме горди че сме българи.виш унгарците държат на това че са хуни,точно за това са на почит и ги уважава цяла Европа и свят. Ние сами се начисляваме като славяни братя с тях а казваме че сме българи,ставаме подлога,права е руската блядка посланичката,и поради тази причина даваме шанс на "македонците"да ни наричат татари.
Хм...

2022.03.05 | 06:31

6
Кокво да измислят ? Лукойл е руска фирма и въпреки че рафинерията е в България собствениците са руски. България се обяви , като всички демократични държави , против войната в Украйна и сега , естествено , " братята руснаци"ни го връщат като таксуват петрола си по най-високата тарифа. Те това е "братската руска любов"...На запад цената е ниска, дори едва ли не даром , само и само да продадат ама Русия и Запада не се обичат и не са братя. Виждаме какво правят от любов към кръвните си братя украинците....
Хм...

2022.03.05 | 06:30

5
Кокво да измислят ? Лукойл е руска фирма и въпреки че рафинерията е в България собствениците са руски. България се обяви , като всички демократични държави , против войната в Украйна и сега , естествено , " братята руснаци"ни го връщат като таксуват петрола си по най-високата тарифа. Те това е "братската руска любов"...На запад цената е ниска, дориедва ли не даром , само и само да продадат ама Рукия и Запада не се обичат и не са братя. Виждаме какво правят от любов към кръвните си братя украинците....
ЗА СВЕДЕНИЕ НА РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ

2022.03.05 | 01:00

3
"Никой не иска руския петрол". Бауууу. Аз се чудя що няма руски тролове, пък те се гътнали от печал. Няма петрол, няма копейки.
Майтапчи Йово

2022.03.05 | 02:24

4
Тикво, при майка ти сме, тс затова:)))!

2022.03.05 | 00:22

2
Защо Нинова не ги следи тези цени. Импекс, импекс, ама малко мярка.

2022.03.04 | 22:23

1
ами сега, кой ще бесиме?

Добави коментар

Водещи новини