Гърция проучва възможността за доставки на електроенергия, произведена в България

  • 28 февруари 2022 12:55

  • 774
  • 0
Гърция проучва възможността за доставки на електроенергия, произведена в България
© Novini.bg

Гърция проучва възможността да доставя електроенергия, произведена в атомни електроцентрали в България, се посочва в статия на гръцкия вестник „Катимерини“.

Атина следи новата геополитическа и икономическа ситуация, създала се след руското нахлуване в Украйна, като абсолютен приоритет за Гърция е овладяването на цените в енергийния сектор, които имат преки негативни последствия върху инфлацията, пише „Катимерини“.     

Гръцкият парламент ратифицира споразумението за междусистемната газова връзка между Гърция и България

Премиерът Кириакос Мицотакис обмисля алтернативни сценарии за „енергийно брониране“ на държавата, коментира изданието.

България изглежда обмисля увеличаване на производството на електроенергия с изграждането на нова атомна централа, като се очаква тя да бъде готова през 2026 г., пише още „Катимерини“, допълвайки че тя би могла да покрива част от енергийните нужди на Гърция. Съществуващата енергийна инфраструктура в България може да доставя ток за Гърция нерегулярно.

През миналата седмица делегация с участието на български министри беше на посещение в Атина, където имаше среща с премиера. Основна тема в дневния ред на срещата е било двустранното сътрудничество в сектора на енергетиката, пише гръцкото издание.

„Катимерини“ допълва, че Румъния също планира строеж на атомна електроцентрала.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини