Какво е състоянието на газопреносната система на Украйна?

  • 25 февруари 2022 15:53

  • 1297
  • 0
Какво е състоянието на газопреносната система на Украйна?
© gettyimages

Съоръженията във всички региони на газопреносната система на Украйна, включително в районите на военни действия, продължават да работят. В някои съоръжения бяха включени резервни източници на захранване поради прекъсвания на тока. Това съобщи компанията "Оператор на газопреносната система на Украйна" ("Оператор ГТС України" - Gas Transmission System Operator of Ukraine) на сайта си. Няма пострадали сред служителите на компанията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Работата на две газоразпределителни станции в зоните на конфликт в областите Луганск и Харкив е била преустановена вчера поради повреда на газоразпределителните мрежи на местните газови компании от водещите се в района военни действия, допълват от украинския газопреносен оператор.

"Нашите служители правят всичко възможно, за да доставят газ на потребителите в Украйна и да защитят районите, където се водят военни действия, от опасност от аварии", се посочва още в съобщението, цитирано от БТА.

Цената на газа надхвърли 1500 долара за 1000 куб. м

"Газпром" редовно доставя руски газ за транзит за Европа през територията на Украйна, каза пред репортери официалният представител на холдинга Сергей Куприянов. "Газпром" доставя газ за транзит в редовен режим, в съответствие с заявките на европейските потребители - 103,8 млн. кубични метра, посочи той.

Освен това на аукцион днес "Газпром" е заявил доставки на газ по тръбопровода "Ямал-Европа" за днес и утре. На търга са били предложени обеми от 89,1 милиона кубични метра в денонощие, а са били заявени доставки от около 16,6 процента от мощностите.

Цената на природния газ в Европа днес се понижи с повече от 26 процента спрямо вчерашната, показват данните на международната борса ICE към 15:30 часа българско време. Мартенските фючърси на хъба TTF в Нидерландия в момента се търгуват за 98,50 евро за мегаватчас. Вчера по обед синьото гориво в Европа поскъпна с над 60 на сто и стойностите преминаха границата от 1500 долара за 1000 куб. метра, което се случи за първи път от 23 декември 2021 г. Борсата в края на  вчерашния ден затвори на цена от 134,32 евро за мегаватчас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини