Петролът поскъпна до нов 7-годишен връх заради кризата Русия-Украйна

  • 26 януари 2022 18:20

  • 941
  • 0
Петролът поскъпна до нов 7-годишен връх заради кризата Русия-Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Петролът Брент поскъпва към нов 7-годишен връх малко под 90 долара за барел, намирайки подкрепа от затегнатото предлагане и засилващите се напрежения между Запада и Русия заради украинската криза, както и в Близкия Изток, които повишават опасенията относно бъдещо нарушаване на петролните доставки.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5476

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се повишават с 1,7% към 89,87 долара за баел, достигайки най-високо ценово ниво от октомври 2014 г.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI нараства с 1,8% до нов 7-годишен връх около 87,20 долара за барел.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че ще обмисли персонални санкции срещу президента Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна.

В началото на седмицата пък йеменското движение хути предприе ракетна атака срещу база на Обединените арабски емирства, като това се тълкува като нова заплаха за енергийната инфраструктура на ОАЕ.

Именно безпокойствата за потенциални смущения в петролните доставки от Близкия изток и Русия са в основната на днешното поскъпване на черното злато.

Подчертавайки затегнатия баланс между търсенето и предлагането, седмичният доклад за петролните складови запаси в САЩ на Американския петролен институт (API), оповестен и късно снощи, показа спад с 872 000 барела. Официалният доклад за седмичните петролни складови запаси ще бъдe оповестен по-късно днес от Енергийна информационна администрация на САЩ (EIA).

Петролът "Брент" стигна септемврийско ниво

Инвеститорите на всички капиталoви пазари са в напрегнато очакване и на края на заседанието на Федералния резерв на САЩ по-късно тази вечер, като се очаква се Фед да сигнализира за планове за повишаване на лихвените проценти през март с оглед борбата с инфлацията.

Друго ключово събитие е предстоящата на 2 февруари редовна ежемесечна среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейни съюзниците, начело с Русия, известни общо като формата "ОПЕК+". На тази среща ще се обмисли ново постепенно увеличение на петролното производство.

"ОПЕК+" постепенно компенсира рекордните производствени съкращения през 2020 г., повишавайки всеки месец добивите с по 400 000 барела на ден, въпреки че действителното увеличение на доставките не достига това целево ниво, тъй като някои страни производителки изпитва трудности да увеличат производството, отбелязва БНР.

Константин Тодоров
941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини