Кристалина Георгиева: Възстановяването на световната икономика е било забавено от САЩ и Китай

  • 13 януари 2022 07:13

  • 1107
  • 0
Кристалина Георгиева: Възстановяването на световната икономика е било забавено от САЩ и Китай
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Възстановяването на световната икономика е било забавено в известна степен в края на миналата година от най-големите икономики -  Съединените щати и Китай. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева:

"Те загубиха малко от стимула си за растеж и това вече е отразено във влиянието, което тези два двигателя на световната икономика имат върху останала част от света. Ние ще излезем с прогнозите си към края на месеца и там ще има известно понижаване.", каза Георгиева в интервю за телевизия Си Ен Би Си. 

По думите  й през второто тримесечие на годината инфлацията в Съединените щати се очаква да спадне.  Спадът зависи от справянето с ограниченията по веригата на доставки, като се наблюдават знаци за известен напредък.

Кристалина Георгиева: Инфлационният натиск ще отслабне до края на 2022 г.

По въпроса за китайската икономика Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование каза, че потреблението не се е засилило в достатъчна степен, за да компенсира проблемите, предизвикани от коронавируса. В същото време тя отбеляза, че Пекин има фискалната възможност да подсили икономиката си, така че да постигне растеж от 5%, предаде БНР.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини