"Булгаргаз": През последните седмици сме обект на безпрецедентна и непочиваща на факти атака

  • 09 януари 2022 15:53

  • 873
  • 1
"Булгаргаз": През последните седмици сме обект на безпрецедентна и непочиваща на факти атака
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"През последните седмици "Булгаргаз" ЕАД е обект на безпрецедентна и непочиваща на факти атака и дезинформационна кампания", се посочва в позиция на дружеството, разпространена до медиите.

В нея категорично се отхвърлят обвиненията като напълно голословни и неотговарящи на истината. Такива били твърденията за износ на природен газ и продажба на "евтин газ" в Румъния от хранилището в Чирен, вместо количествата да бъдат предоставени на регулирания пазар у нас.

Проверява се как "Булгаргаз" е изнесъл природен газ до Румъния от газохранилището в Чирен

В действителност 100 процента от количествата, съхранени от "Булгаргаз" ЕАД в ПГХ "Чирен", се предоставят на регулирания пазар за нуждите на крайните снабдители /газоразпределителните дружества/ и на топлофикационните дружества, както и на български индустриални клиенти, уточняват от компанията. Природен газ на регулирания пазар купуват топлофикационните дружества и газоразпределителните предприятия. Цените не се договарят свободно, а се утвърждават от КЕВР по заявление от "Булгаргаз" ЕАД, което се изготвя съгласно Наредба номер 2 от 2013 г., обясняват от дружеството.

"Булгаргаз" ЕАД образува цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи като среднопретеглена стойност при отчитане на последно заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ с цел продажба, се посочва в позицията.

От "Булгаргаз" обясняват още, че в микса, формиращ регулираната цена на газа, се включват всички количества по договора с азербайджанската компания със съответната цена, както и всички количества, предвидени за добив от ПГХ "Чирен", съгласно графика, одобрен от "Булгартрансгаз" ЕАД със съответната цена.

"За съжаление, нападките отдавна излязоха извън пределите на нормалната обществена дискусия и преминаха границата на некомпетентността до степен, в която създават съмнения за злонамереност и обслужване на икономически интереси извън тези на държавата, битовите потребители на природен газ и българската индустрия. "Булгаргаз" ЕАД ще продължи да полага усилия да предлага на българската индустрия доказано по-ниски цени на природния газ, осигуряващи им ценово предимство в сравнение с техни конкуренти на европейските пазари и най-вече сигурност на доставките, недопускайки недостиг и неизпълнение на заявените за консумация от индустрията количества природен газ, се заявява в позицията", декларират от дружеството.

"В условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, продиктувана от недостиг и рекордни цени на газа, през последните години "Булгаргаз" ЕАД прехвърля на топлофикационните дружества, газоразпределителните предприятия и индустрията всички ползи от договорите си със своите доставчици, а именно: през 2020 г. 202 млн. лв., а през 2021 г. - приблизително 675 млн. лв., или общо за последните две години сумата достига близо 877 млн. лв. Най-категоричното и високо признание за търговската политика на "Булгаргаз" ЕАД идва от индустрията, която реализира рекордно високи покупки на количества природен газ през 2021 г. от дружеството", се подчертава в позицията.

Мая Йорданова
873 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Е така де

2022.01.11 | 08:50

1
но червените искат да си ходят шефовете ИМАТ си техни хора НЯМА КОРУПЦИЯ хората са си платили и си чакат топлите местенца

Добави коментар

Водещи новини