Стана ясно кога се очаква първата копка на новия завод за електромобили в Ловеч 

  • 23 декември 2021 17:18

  • 2689
  • 3
Стана ясно кога се очаква първата копка на новия завод за електромобили в Ловеч 
© Getty Images/Guliver

Първата копка на новия завод за електромобили Next.e.Go Bulgaria в Ловеч се очаква да стане през март 2022 г., ако документите за това бъдат готови. Това е съобщил арх. Любомир Станиславов, председател на "Аутомотив клъстер България" и един от двамата изпълнителни директори на компанията по време на експертен съвет в Ловеч по повод приемането на документите за строеж на завода, съобщават от общинската администрация.

В срещата са участвали ръководството на Общината, Ивайло Стоянов, изпълнителен директор на "Балкан" АД, арх. Минчо Петков, главен архитект на общината.

Архитект Любомир Станиславов е направил подробна презентация. Станало е известно, че площта до бившия завод "Балкан" е 1360 декара. Върху тях освен завод ще има още фотоволтаична система, подстанция, автомивка, тестова писта, паркинг за новите автомобили, нови вътрешни пътища с четири ленти, четири входа. Реално около завода ще бъде новата индустриална зона "Балкан". Тя ще е в топ пет на новите индустриални зони в България.

Към Ловеч има интерес и от други производители на автомобили, е съобщил арх. Любомир Станиславов.

"От този съвет излизаме с изискването да се съгласува Подробния устройствен план след празниците, ориентираме се към приемане след получаване на положителни становища, тъй като документацията трябва да е изрядна в юридическо отношение", е посочил арх. Минчо Петков.

Германската компания съществува от 2015 година и се развива много бързо, като догодина се очаква нейните акции да имат първично публично предлагане /IPO/ в САЩ. Next.e.Go работят много близо до VW- специалистите. Електромобилите са изключително иновативни и на конкурентни цени. Те са с алуминиева конструкция с 50-годишна гаранция, мощни батерии и електромотор на Bosch с 20-годишна гаранция, който при повреда направо се сменя, допълват от общинската администрация.

Next.e.GO, която ще прави електромобили в Ловеч, набра нови $57 млн.

Константин Тодоров
2689 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.23 | 19:21

3
Демек, реално държавата ще хвърли една кофа наши пари да облагородява треволяка около откраднатия от майката на Гела завод.

2021.12.23 | 17:47

2
Микренския ще ги упавлява, нали? Щото иначе може и да не банкрутират за две години.
Майтапчи Йово

2021.12.23 | 17:45

1
И той ще е... ден до пладне, като онзи на Микренския:)))!

Добави коментар

Водещи новини