Държавата предлага компенсации в размер на 1,5 млрд. лева заради високите цени на тока

  • 21 декември 2021 12:05

  • 3391
  • 11
© Булфото

Част от проблемите, които са натрупани във времето в енергетиката, са реален пазарен контекст. В цяла Европа има криза с цената на електроенергията. България ще става все по-устойчив член на ЕС и това означава, че не можем да си мислим, че ще продължим да поддържаме ниски цени. За декември единствената държава в ЕС, която е поддържала по-ниска цена на тока, е Полша. 

Това заяви на брифинг новият министър на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен, който представи мерки за справяне с високите цени на тока, парното и водата. 

Рекордно висока цена на тока в Европа

"Само за 12 месеца имаме повишение на цените на въглеродните меисии четири пъти. Това влияе доста зле и доста тежко. При природния газ нещата са още по-стряскащи. За 12 месеца цената се е увеличила от 20 евро до 153 евро. Петролът също поскъпва, но там е доста по-плавно - от 50 долара до 71 долара. Производството на ток в България бележи стабилен ръст от около 15% за последната година. Търсенето на електроенергия се е повишило с около 4%, а износът на ток е скочил с близо 100%", разкри Николов. 

"Всички предложения, които ще представя днес, подлежат на още обсъджания и одобрение от МС. Периодът за компенсации се разширява от декември 2021 година до първото тримесечие на 2022 година, тоест става четири месеца.  Кризата е най-вече ценова. Целта е да обхванем най-тежкият период, който предстои и е с най-голяма консумация на електроенергия. Ще включим и потребителите на природен газ. Искаме да отразим максимално пазарната динамика и най-ефективно да подпомогнем консуматорите. Схемите ще продължат да се развиват, за да можем да посрещнем тази ценова криза. Компенсациите от декември нататък ще се изчисляват спрямо реалната цена на борсата от Ден напред за месец юли, което е 185.59 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва. Всички под тази сума няма да получат компенсации. Размерът на компенсацията е 75% от разликата между базовата цена и реалната средномесечна борсова цена, но не повече от 30% от реалната цена. Очакваме съдействие от бизнеса относно начина на консумация и разумен преглед от тях на цените.  Очакваният размер на компенсацията ще надхвърли 900 млн. лева за тези четири месеца. Ще предложим и схема за подкрепа на потребителите на природен газ. Тук общия размер на помощта ще бъде в рамките на 200 млн. лева. Разработена е и схема за подпомагане на мрежовите оператори, като тази мярка е приблизително 350 млн. лв., за да не се натрупва допълнително дефицит на операторите, за да се намали бъдещата тежест в цената на електроенергия. Очакваме общата сума за компенсации да достигне 1,5 млрд. лева. Целта е да се справим с всички необходими изисквания. Битовите потребители и бизнесът трябва да имят яснота преди 31 декември каква ще е ситуацията след Нова година. В момента тя е тежка, но мисля, че с общи усилия ще се справим. Трябва да има предвидимост, както при производителите, така и при потребителите. В момента разработваме кракткосрочни и дългосрочни мерки", обяви Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен

Скоро цената на тока ще се нормализира

"Не мисля, че Министерството на енергетиката може да коментира мораториума. Съобразяваме се с решенията на парламента. Ще продължим да работим и с КЕВР, независимо дали има промени там. Сега обсъдихме ситуацията с "Топлофикация - София" и възможността да се предотврати шоковото поскъпване на парното в столицата. Проблемът с "Топлофикация - София" седи на масата от години и не се решава. Трябват много бързи мерки. Не може в София да има най-много потребители и столицата да е най-стабилния финансово град в държавата, а дружеството години да работи на загуба", категоричен бе министърът на икономиката. 

Решено е! Замразяват цените на тока, парното и водата до края на март

"Газовата връзка с Гърция се бави вече 12 години. Вчера премиерът Петков разговаря по темата с гръцкия си колега Мицотакис. Към момента възможността за пренос на газ по тази връзка е значително по-евтина от тази за пренос на газ от Русия. България разполага с договорени количества газ, но в момента те са значително по-малко от максимално договорените обеми. Това е притеснително. Ако тези количества се доставят, това ще даде възможност за намаляване на енергийния микс и цената на газа. Основен платец и длъжник на "Булгаргаз" е "Топлофикация - София". Втори в този списък е ТЕЦ - Варна, който дължи 36 млн. лева. Това също е доста притеснително. От БЕХ ни обясниха, че към момента текущо са спрени доставките на газ към ТЕЦ - Варна", разкри министър Николов.  

Срещата Петков-Мицотакис: България и Гърция работят по енергийни и инфраструктурни проекти

"ТЕЦ - Марица Изток 2 дълги години беше използван за спонсориране на футболен клуб. Това е недопустимо. Не може дружество, което е в толкова тежко финансово състояние, да подпомага футболен клуб. Това не може да се случва под шапката на Министерството на енергетиката. До нас достигнаха слухове, че ще се стигне до обществено напрежение в града, от който е футболния отбор, ако подкрепата се спре. Ще разговаряме с Министерството на спорта и ще се търсят варианти, защото тази ситуация не може да продължава", обяви още Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3391 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
aaa

2021.12.21 | 12:57

2
Браво г-н министър , преди време бойко си купи едни продажни фенове на моя любим клуб Левски и сега едвам кретаме , ако не ги беше купил щеше да е история още от преди 2 гогини , и какво е виновен Божков че искаше да изложи колекцията от антики в центъра на София да можем да им се радваме всички , абе вън мафията гешеффф , борисофф , пееффски и сие

2021.12.21 | 14:46

11
Ти нормален ли си бе,до там ли опряхте ??? Да гледаме на Божков колекцията???? Вие луди ли сте бе??..
Mitaka

2021.12.21 | 13:54

6
ДО ЯНУАРИ СТЕ

2021.12.21 | 14:25

10
Да до 2056 г яноари.

2021.12.21 | 14:24

9
Борисов да връща милиярдите.Всичко ще върне гн Бойко Рашков няма даго остави.
Нищоправец

2021.12.21 | 14:04

8
СЪЗДАТЕЛЯ НА КОРУПЦИЯТА-ОЛИГАРХА ПРОКОПИЕВ ПРАЗНУВА С НАЗНАЧЕНОТО СИ ПРАВИТЕЛСТВО.ЖАЛКА РАБОТА.
nn

2021.12.21 | 14:00

7
smeshik da ne bi da iskash da mi kajesh tce darjavata shte podari na horata 1,5 miliona tova nikoga ne e bilo i niama da bade

2021.12.21 | 12:42

1
ЧРЕЗ ОСТАВКИ НА НЕКАДЪРНИ МИНИСТРИ И ПРЕЗИДЕНТ
Дедо Пене

2021.12.21 | 13:52

5
Какви оставки ве ГЛУПАК, като вчера ги избрахме? Беком при МУТРОПИТЕКА в Банкя!!!

2021.12.21 | 13:38

4
Остава въпроса откъде ще вземе парите за компенсации,най важното?Със заеми или ще махне дотациите на олигарсите с държавна субсидия?Или ще намали износа на евтиния ток,препродаван от спекулантите?
Ужас

2021.12.21 | 13:26

3
Отново бедните ще отнесат удара, а богаташите-собственици на т.нар. "бизнес", който не може да си прави сметката и не разбира как работи свободния пазар ще са на печалба.

Добави коментар

Водещи новини