Какво може да се случи с цената на тока, "ако оцелеем"?

  • 17 декември 2021 09:09

  • 1110
  • 2
Какво може да се случи с цената на тока,  "ако оцелеем"?
© Pixabay

„Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения мораториум върху цените на електричеството, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата, а това означава повече аварии. Утре ако трябва д платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще ѝ забавим плащането“, заяви председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов пред бТВ..

„Ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложени мораториум върху цената на тока“, категоричен е Христов.

Рамадан Аталай предрече енергиен колапс, ако мораториумът не се отмени

„Какво представлява електроенергийната система в България? Производители, потребители, а по средата на системата са доставчиците. По веригата е прието, че губим 7,5% от купения ток, в момента го купуваме между 500 и 600 лв. на мегаватчас, а ни го плащат 130 лв. Такъв е законът. Веднъж годишно КЕВР, обикновено на 1 юли, вдига леко цените и ние компенсираме загубите от миналата година“, коментира Христов.

„В ситуация на голям скок на цените, както е сега, законът е предвидил КЕВР да променя цените на шест месеца. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лв, от които 70 млн. лв. са само за ЧЕЗ. Чакахме, защото КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които поне да спрат загубите. Ние плащаме около 1,5 млн. повече, отколкото получаваме“, допълни Христов.

„Сега идва този мораториум и ни казват, че ще трупаме още загуби, каза той. Използвали сме всичките си резерви, за да покрием тези загуби. Откъде да дойдат пари за покриване на нови загуби?“, попита председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ и допълни, че дружеството ще е принудено да бави разплащанията към своите подизпълнители.

Заради липсата на ликвидност ЧЕЗ пък ще почне да изисква в по-къс срок плащанията от бизнеса, което пък ще го затрудни, коментира Христов.

По думите му увеличението на цената трябва да е 25%, но „регулаторът казва съвсем правилно, че с 11% поскъпване ще се справим със загубите“. Така, според него, може след мораториума да трябва увеличение на цената на тока с 30%, „ако оцелеем“. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1110 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гинка В

2021.12.17 | 10:14

2
Чакам да фалират,за да ги купя
не го мислете

2021.12.17 | 09:45

1
Оцеляване не се предвижда.

Добави коментар

Водещи новини