Панаирът на книгата се завърна в НДК

  • 07 декември 2021 15:42

  • 1676
  • 1
Панаирът на книгата се завърна в НДК
© Булфото

48-ият Международния панаир на книгата беше открит в София след двугодишно прекъсване заради пандемията. Организаторите от асоциация „Българска книга“ канят читателите от днес до неделя, а щандовете са разположени на три етажа в НДК.

Най-мащабното книжно събитие ще събере читатели, писатели, издатели, преводачи и илюстратори на 800 квадратни метра в НДК. В шестте дни до неделя Софийският панаир на книгата ще представи разнообразна културна програма с над 40 събития като премиери на книги и срещи с автори.

Софийският международен панаир на книгата, празник на четящите хора 

В панаира ще се включат над 80 издателства, разказва пред БНР Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на асоциация „Българска книга“: 

„На площ над 800 квадратни метра, на трите етажа в Националния дворец на културата, почти всяко едно издателство е подготвило богата културна програма на щанда си. Тя може да се види на сайта на Асоциация „Българска книга“, където на всеки един щанд колегите са направили събития, срещи с автограф, срещи с автори, които наистина да превърнат това събитие в празника, в който то обикновено е“, казва Алексиева. 

Успоредно с търговската част на изложението ще се проведат и два фестивала - международен литературен и детски, но те ще са онлайн. За литературния фестива това ще е девето издание, като акцентът ще е върху съвременни писателски гласове от Европа. Целта на организаторите е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят. 

Сред чуждестранните гости ще са Дубравка Угрешич, Фиона Сампсън, Кони Палмен, Елвира Семинара. За Угрешич се знае, че ще разкаже повече за романа си „Щефица Цвек в челюстите на живота“, но и ще разсъждава върху теми от ежедневието, засегнати и в есетата ѝ „Епохата на кожата“. 

Българските участници във фестивала са тези, издали книга през последната година и оценени от критиката, а и от публиката. Сред тях са Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Цочо Бояджиев, Илко Димитров. 

 

До този момент участници в литературния фестивал откакто го има са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави. 

Щандовете на панаира на книгата ще бъдат отворени всеки ден до неделя от 10.00 до 20.00 часа. 

 

 

Мая Йорданова
1676 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.07 | 16:22

1
Това е чудесна товина.

Добави коментар

Водещи новини