Ръст на фючърсите на кафето с цели 10% само в рамките на деня

  • 22 юли 2021 21:30

  • 1443
  • 1
Ръст на фючърсите на кафето с цели 10% само в рамките на деня
© pixabay

Фючърсите на кафето скочиха с цели 10% по време на търговията в четвъртък, като цените отчетоха най-големия ръст в рамките на една сесия от началото на 2014 година насам, тъй посевите от кафе в Бразилия, най-големият производител в света, са застрашени от суша и измръзване.

"Тази седмица кафето поскъпва поради необичайно силен студ в Бразилия“, каза за MarketWatch Сал Гилберти, президент и главен инвестиционен директор в Teucrium Trading.

Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания

"Юли е месеца, когато кафеените дървета в Бразилия цъфтят и са "уязвими“, каза той и добави: "Юли винаги е рисков месец за замръзване в тази страна, но "най-лошите страхове на пазара са осъзнати тази година", предаде БНР.

Бразилия се нуждаеше от добра реколта, "за да буферира донякъде ниските запаси от кафе и това замръзване елиминира възможността за възстановяване на запасите от кафе за още една година“, каза Гилберти. "Икономиката се събужда от Covid-19 и се нуждае от повече кафе, но времето определено не сътрудничи за това в Бразилия.“

Най-активният септемврийски фючърсни договори на кафе поскъпнаха със 17,7 цента или 10%, достигайки почти 1,94 долара за паунд на борсата на ICE Futures в САЩ. Кафеените фючърси вече се търгуват с около 20% по-високо от началото на седмицата, достигайки най-високи стойности от ноември 2014 г., според данните на Dow Jones Market Data.

„Има предположения, че има голяма вероятност да станем свидетели на най-ниските производствени нива на кафе за 2021 г. от шест години насам“, отбеляза Джон Карузо от RJO Futures.

Мая Йорданова
1443 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.23 | 05:44

1
За България, където "хубавото кафе" са изтупаните от чувалите на богатите консуматори остатъци, нема значение, боклукът е винаги евтин.

Добави коментар

Водещи новини