Живодар Терзиев: Сегашните цени в бензиностанциите ще се запазят през лятото

  • 06 юли 2021 10:16

  • 812
  • 1
Живодар Терзиев: Сегашните цени в бензиностанциите ще се запазят през лятото
© Getty images

„Цените са най-болната тема за потребителя, но от години си говорим, че това е геополитика. За съжаление ще става все по-силна геополитика в аспекта на зелената сделка, на възстановителния план, излишните пари, които стоят във финансовата сфера и трябва да бъдат употребени.“ Това заяви пред БНР Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Тенденцията за по-ниско потребление през изминалите 12 месеца доведе до много ниски нива на нефта, припомни Терзиев.

„След което възстановяването започна и тази година сме на нива отпреди пандемичната обстановка. Що се отнася обаче до тренда на международните цени, ако направим една проекция между нефт и дериватите, то устойчиво за последните 14 месеца имаме постоянно поскъпване“, отбеляза експертът. По думите му днес ще бъде достигнат ръст от 78 долара за барел, което показва едно:

„Пазарите са нестабилни, но към постоянно повишение.“ Обяснението на Живодар Терзиев:

„Налетите в икономиките пари, които бяха спестени от една страна в семействата, в потребителите, а от руга страна банките все повече принуждават търговците да ги въртят, защото в края на краищата плащат наказателни санкции, ако парите преспиват в банките, водят до търсене на източници, които ще дадат ръст, с други думи печалба на финансовите брокери и оттам привлеченият интерес в горивата дава този постоянен ръст.“

От началото на годината покачването на колонките в бензиностанциите е от порядъка на 25 стотинки, уточни Терзиев. Той прогнозира, че цените, които виждаме в момента, ще се запазят през цялото лято.

"Булгаргаз" предлага по-високи цени на природния газ от 1 юли

„Може би с тази тенденция за леко поскъпване. Аз лично разчитам, че тези нива са достатъчни за лятото, стига да имаме устойчиви международни цени.“ При природния газ като част от моторното гориво „с 5-6 стотинки това лято сигурно ще видим проявление нагоре, защото трендът е такъв“, посочи още Живодар Терзиев.

Теодора Александрова
812 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пенчо

2021.07.06 | 11:01

1
Живодьор Терзиев. Цените са високи

Добави коментар

Водещи новини