Колко струва един квадратен метър жилище в София?

18 май 2021 11:33

Колко струва един квадратен метър жилище в София?
© Pixabay
10826 0

"Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти, предаде БТА.

Средната цена на закупените в София през първото тримесечие апартаменти по данни на агенцията е 1150 евро/кв.м при 1120 евро/кв.м в началото на 2020 г. Това представлява ръст от 2.7 на сто на годишна база - малко по-голям от отбелязания в последното тримесечие на 2020 г. ръст от 2.3 на сто.

Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 г. 100 260 евро. В тези данни виждаме както отражението на увеличението на цените, така и промяната в структурата на закупените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти, коментират от агенцията.

Данните показват, че новосключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 г. бележат ръст от 20 на сто спрямо 2020 г. и около 10 на сто - спрямо 2019 г. Според агенцията това показва, че жилищният пазар не само че е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията, но и че продължава своя възходящ цикъл на развитие.
В допълнение на активното сключване на сделки имаме и вписване на вече сключени сделки в сгради ново строителство, които сега се въвеждат в експлоатация и се прехвърля собствеността. Това намира отражение в данните на Агенцията по вписванията, които сочат, че през 1-вото тримесечие на 2021 г. в София са вписани 6 683 имотни продажби при 5 285 за същия период на 2020 г., което е ръст от около 26 на сто на годишна база.

Стойността на коефициента на достъпност през 1-вото тримесечие на 2021 г. е 1.13. Той запазва нивата от края на миналата година поради успоредното увеличение на цените и на доходите. Това означава, че към момента е нужна малко над 1 средна месечна софийска заплата за покупката на 1 кв.м жилищна площ в София, коментират от агенцията.

Лихвените проценти по жилищните кредити в лева, който са основната част от теглените жилищни кредити, продължават да спадат и в първите месеци на тази година са на средно ниво 2.79 на сто по данни на БНБ.

Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София в първите месеци на годината са 229. Те задържат нива, сходни с тези в началото на 2020 г. преди пандемията. След краткотрайно забавяне в резултат на опасения за пазара, а и на по-бавна работа на администрацията, строителната активност и очакванията за пазара са се върнали на нивата от силните месеци и години преди пандемията, смятат от агенцията.
Към момента новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени. Сред най-предпочитаните квартали остават "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша", "Дианабад", "Студентски град", както и "Младост". Обявяването на разширението на третата линия на метрото в посока Окръжна болница засили интереса към набиращия популярност и развиващ се район "Полигона" и в частност зоната около София тех парк. Атрактивен остава и широкият центъра на София. Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2021 г. са между 1320 евро/кв.метър и 860 евро/кв.метър.

Отчитат спад на цените на наемите заради COVID пандемията

Продължава тенденцията за търсене на по-големи жилища, която отбелязахме в края на миналата година. През първите месеци на 2021 г. делът на закупените 2-стайни жилища спада още и достига 30 на сто. Тристайните са 50 на сто от закупените апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10 на сто.

БХРА: Столична община да намали местните данъци и такси за хотели и ресторанти

Очакванията на агенцията са за активен пазар с умерен темп на нарастване на цените в рамките на 3-5 на сто до края на годината.

Novini.bg
10826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини