Силен отскок на европейските акции след негативен старт на борсовата търговия

  • 26 януари 2021 14:47

  • 456
  • 0
Силен отскок на европейските акции след негативен старт на борсовата търговия
© Getty images

Европейските пазари на акции обърнаха първоначалната негативна посока, нараствайки за пръв път след две поредни сесии на спад, предаде БНР.

Подкрепа за днешния ценови отскок оказва поскъпването на банковите и на акциите на компаниите от химическата индустрия.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства ранния следобед с 1%, след като в началото на търговията се движеше без ясна посока около вчерашното двуседмично дъно на затваряне.

Акциите на UBS поскъпват с близо 2%, след като голямата швейцарска банка отчете ръст от 137% на нетната печалба през последното тримесечие. Това оказа подкрепа на целия финансов сектор, чийто индекс се повишава с 1,5 на сто.

Спад на европейските акции след слаби икономически данни и подновени COVID притеснения

Солиден подем бележат и компаниите от химическия сектор, след ръст с над 3,5% на акциите на производителят на индустриален газ Linde, тъй като той обяви увеличение на тримесечния си дивидент и на програмата за обратно изкупуване на акции до 5 милиарда долара.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с цели 1,8%, отчасти като реакция на последно проучване на института Ifo, показващо рязко подобрение на експортните нагласи на германския промишлен сектор през януари.

Френският индекс CAC 40 пък нараства с 1,3%, а испанският Ibex-35 с 1,1%, като дори италианският индекс MIB се повишава с над 1% въпреки оставката на премиера Джузепе Конте, тъй като инвеститорите се надяват президентът на Италия Серджо Матарела да му предостави нов мандат за съставяне на широко подкрепено коалиционно правителство.

Силен ръст с над 15% бележат акциите на испанската фармацевтична компания PharmaMar, след като списанието Science публикува статия, която потвърждава, че лекарство на фирмата Plitidepsin има "мощна предклинична ефикасност" срещу COVID-19.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,8% след поскъпване на акциите на AstraZeneca с около 1%, тъй като компанията отхвърли спекулациите в немските медии за ниска ефективност на коронавирусната ваксина на компанията при възрастните хора.

Последвайте канала на

Novini.bg
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини