MAE понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2021 г. заради новите локдауни

19 януари 2021 16:14

MAE понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2021 г. заради новите локдауни
© Getty images
299 0

Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2021 г., тъй като новите рестриктивни мерки и локдауни заради поредната коронавирусна вълна ще ограничи очакваното икономическо възстановяване през настоящата година, предаде БНР.

"Глобалното въвеждане на Covid ваксини поставя основите на по-силна траектория за годината, като търсенето и предлагането на петрол отново ще се върнат към растеж", се казва в месечния доклад на базираната в Париж международна енергийна организация. "Но ще отнеме повече време, докато търсенето на петрол се възстанови напълно, тъй като подновените локдауни в редица държави натежават върху петролните продажби", подчерта МАЕ.

С оглед на това МАЕ намали прогнозата си за потреблението на петрол за настоящото тримесечие с 580 хил. барела на ден, както и с 300 хил. барела на ден до общо 96,6 млн. барела дневно за цялата 2021 г.

Енергийната организация обаче продължава да очаква, че глобалното търсене на петрол ще се възстанови (ще нарасне) с 5,5 млн. барела дневно през настоящата година след безпрецедентния спад с 8,8 барела на ден през изминалата година. В същото време МАЕ очаква, че предлагането ще се повиши с повече от 1 млн. барела на ден в рамките на 2021 г.

Базираната в Париж агенция също така вижда възможно за по-висок ръст на предлагането предвид очакваното подобрение на търсенето на петрол през второто полугодие.

Понижение на Уолстрийт след слаби продажби на дребно и финансови отчети на американски банки

Студените азиатски и европейски зими заедно със спазваната дисциплина при ограниченията на петролните доставки от Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници в рамките на "ОПЕК +" повишиха цените на важната енергийна суровина, посочи МАЕ, като в същото време очаква американската шистова промишленост да запази производствените нива без съществена промяна.

"Ако членовете на "ОПЕК +" се придържат към тези техни планове, те могат да започне да си възвръщат пазарния дял, който губеха за сметка на САЩ и на други непрекъснато от 2016 г. насам", отбеляза още МАЕ.

Novini.bg
299 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар