Понижение на Уолстрийт след слаби продажби на дребно и финансови отчети на американски банки

  • 15 януари 2021 18:45

  • 597
  • 2
Понижение на Уолстрийт след слаби продажби на дребно и финансови отчети на американски банки
© Getty images

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха петъчната търговия с понижения заради силен спад на банковите акции и по-слаби от очакваното продажби на дребно през декември, информира БНР.

В същото време инвеститорите сякаш игнорираха предложения късно снощи план с антикризисни стимули на новоизбрания президент Джо Байдън на стойност 1,9 трлн. долара, като някои анализатори са скептично настроени, че този финансов Covid пакет от помощи може да премине с лекота през двете камари на Конгреса на САЩ.

Продажбите на дребно се понижиха през декември за трети пореден месец, което засили притесненията, че икономическото възстановяване ще бъде забавено сериозно от разрастващата се коронавирусна пандемия в страната.

Около два часа след началото на петъчната търговия индексът на сините чипове DJIA се понижава с близо 250 пункта (с 0,8%), широкият индекс S&P 500 с 0,82%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 0,8%.

Спадът на индекса на 30-те големи американски компании DJIA е воден от понижение на акциите на банките JP Morgan и на Goldman Sachs с около 2,7%, след като инвеститорите не приеха с позитивизъм оповестените по-рано през деня финансови отчети за последното тримесечие на миналата година на банките JP Morgan Chase, Citigroup и Wells Fargo.

Акциите на Citigroup пък поевтиняват с над 4,5%, а на Wels Fargo с близо 7,5%.

Спад с 2,7% бележат и акциите на петролния гигант Chevron на фона на поевтиняване с над 3% на американския лек суров петрол WTI малко под $ 52,00 за барел. Акциите на Caterpilar поевтиняват с над 2% и това също допринася за понижението на DJIA.

Ръст на печалбата на JPMorgan с 42% през последното тримесечие

Междувременно спадът на европейските пазари на акции се задълбочи малко преди края на петъчната търговия, повлиян негативно както от понижението на Уолстрийт, така и от опасения относно темпото на ваксинация срещу Covid-19 в Европа, след като компанията Pfizer заяви, че ще достави по-малко от планираното дози от своята коронавирусна ваксина до края на януари и в началото на февруари заради предприемане на промени, целящи увеличаване на производствения капаците в края на февруари и началото на март.

Общият европейски индекс се понижава в края на търговията с 1,15%, германският DAX пада с 1,75%, френският CAC 40 с 1,5%, италианският MIB с 1,1% и испанският Ibex 35 с 1,84%. Британският индекс FTSE100 се понижава с 1,2% след оповестени по-рано през деня данни за свиване на БВП на Великобритания с 2,6% през ноември и прогнозите, че британската икономика може да се окаже в т.нар. "двойна рецесия", след като отбележи спад както през последното тримесечие на 2020г. , така и през първите три месеца на 2021г. заради въведения строг локдаун в страната за ограничаване на бушуващата коронавирусна пандемия на острова.

Novini.bg
597 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.17 | 12:44

2
МРЕТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ПАРАЗИТИ СКАПАНИ МРЕТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ СМЪРТ ЗА БАНКИТЕ И БОРСИТЕ

2021.01.15 | 21:37

1
Тези уцелиха на някой главата бас хващам, мангизите на черно закъсаха

Добави коментар

Водещи новини