Китай и ЕС постигнаха принципно съгласие относно инвестиционното споразумение

  • 30 декември 2020 15:42

  • 619
  • 0
Китай и ЕС постигнаха принципно съгласие относно инвестиционното споразумение
© Getty images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в сряда, че Европейският съюз и Китай са постигнали принципно съгласие относно Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI) между Пекин и единния блок, предаде БНР.

Инвестиционното споразумение беше факт по време видеконферентен разговор между китайския президент Си Цзинпин, председателите на ЕК и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шалр Мишел, както и с участието на немския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон.

Малко след разговор с китайския президент Си Цзинпин и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Фон дер Лайен написа в Туитър, че двете страни "са завършили по принцип преговорите за инвестиционно споразумение". Тя заяви, че сделката ще донесе "по-балансирана търговия" и повече "бизнес възможности".

През декември 2020 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1.7 пункта в сравнение с предходния месец

В съвместно изявление на Европейския съвет и Европейската комисия се посочва:

"Настоящото споразумение е от голямо икономическо значение и също така обвързва страните в инвестиционна връзка, основана на ценности, основана на принципите на устойчиво развитие. След като влезе в сила, CAI ще помогне за балансиране на търговските и инвестиционни отношения между ЕС и Китай. Китай се ангажира с безпрецедентно ниво на пазарен достъп за инвеститорите от ЕС, което дава на европейския бизнес сигурност и предсказуемост за техните операции". 

ЕС и Китай договаряха условията на сделката почти седем години. Предвижда се споразумението да допринесе за изравняване на двустранния търговски обмен, като засега европейският пазар остава по-отворен за китайски изделия, отколкото китайският пазар за европейското производство.

Последвайте канала на

Novini.bg
619 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини