Книгоиздателите в Италия искат помощ от правителството

  • 21 април 2020 21:08

  • 458
  • 0
Книгоиздателите в Италия искат помощ от правителството
© Pixabay

Книгоиздателският сектор, който е силно засегнат от пандемията от Ковид-19 в Италия, поиска днес помощ от правителството, за да преодолее най-тежката криза за книгата от следвоенния период, информира Франс прес.

Затварянето на библиотеки и книжарници, а вследствие на това и на печатниците, доведе до най-тежката криза за книгата от следвоенния период, пишат в съвместно искане до правителството асоциациите на италианските библиотеки, книжарници и издателски къщи.

Книжарниците загубиха през март 25 милиона евро от оборота си, а 64 процента от издателите прибегнаха към техническа безработица или изразиха намерение да го направят, сочат оценките на тези асоциации.

Според тях съществува риск от културно обезличаване, най-вече в най-слабо развитите райони на страната.

Губернаторът на Ню Йорк отправи молба за помощ, но Тръмп му отказа

Кризата заради пандемията от Ковид-19, причинила смъртта на 24 000 души в Италия, ще бъде удар за италианската култура, културното многообразие и плурализма в страната, твърдят авторите на искането.

Те призовават за две мерки в отговор на тази ситуация: фондове за обществените библиотеки за закупуването на книги и инструментът, известен като "културен бонус" да обхване цялото население на страната.

Този инструмент беше въведен през 2016 година от десноцентристкото правителство на Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва и предвижда предоставянето на ваучер от 500 евро за всички младежи, навършили 18 години. Той може да бъде използван за всякакви разходи,свързани с културата: книги, кино, театър, концерти, музеи.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Novini.bg
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини