Цената на петрола пада стремглаво

  • 09 март 2020 07:17

  • 3698
  • 8
Цената на петрола пада стремглаво
© Pixabay

Цената на петрола сорт Брент във фючърските сделки с доставка през май на лондонската борса ICE спадна с 43,4 процента и достигна до 31,57 долара за барел тази сутрин, съобщи БТА, предаде ТАСС.

Априлските фючърси на западнотексаския сорт петрол поевтиняха с 49,6 процента и достигнаха до цена от 27,59 долара за барел.

"Голдман сакс" понижи прогнозните цени на сорта Брент за второто и третото тримесечие на тази година до 30 долара за барел, като за причина изтъкна ценовата война между Русия и Саудитска Арабия и значителното намаление на търсенето в резултат на епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

 

Петролът поевтиня с над 4% 

 

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.

Саудитска Арабия планира да увеличи производството на суров петрол до над 10 милиона барела на ден през април, след като настоящото споразумение за доставките между ОПЕК и Русия (известно като ОПЕК+) изтече в края на март, са казали пред Ройтерс два източника в неделя.

От консултантската компания Юрейша Груп (Eurasia Group) са прогнозирали, че настоящата ценова петролна война между Саудитска Арабия и Русия вероятно ще бъде ограничена и тактическа. Според анализа на компанията най-вероятният резултат от кризата ще бъде болезнен процес, който ще трае няколко седмици или месеца, докато цените спаднат достатъчно, за да бъде постигнат някакъв компромис за подновени ограничения на производството от ОПЕК+.

Саудитска Арабия започна войната, като намали официалните продажни цени за април за всички сортове суров петрол до всички дестинации между 6 и 8 долара за барел.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3698 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
СТАРА ЗАГОРА

2020.03.09 | 15:46

8
НЕ ГЛЕДАЙТЕ РУСКИТЕ БРАТЯ ОТ ЛУКОИЛ А ГЛЕДАЙТЕ КОЛКО СЕ ПРОДАВА НА НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ, ТЕ ПОДЪРЖАТ ВИСОКИ ЦЕНИ, В РУСИЯ И В СВЕТА СЕ НАМАЛЯ А У НАС СЕ УВЕЛИЧАВА. БЪЛГАРИЯ Е УНИКАЛНА В ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО ! МЛЕКОДАЙНАТА КРАВА Е В БИЗНЕСА А НИЕ ТЪРСИМ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ КОЕТО ГО НЯМА.
Едноокия

2020.03.09 | 07:35

3

Няма ли някой наш политик да се опита да обере лаврите? Да обяснява колко "изгоден" пазарлък е постигнал

Ааа

2020.03.09 | 14:50

7
Парашутиста Радев съвсем скоро ще обясни как е понижил и цената на световния петрол! Чакайте само да се върне от другите си безсмислени активни мероприятия и да успее да даде исканите от него документи в разследването за корупция! Защо ги бави и не иска да ги даде тези документи - не мога да разбера!
Иван

2020.03.09 | 09:31

6

А руските братя от Лукойл,както винаги ще продължат да обират българина. Крайно време е Гешев да влезе в Лукойл,ако му стиска.

????

2020.03.09 | 07:26

1

А, какви са ЦЕНИТЕ на горивата в България, "Другари-господа"?!

БАЙ ШИЛЕ

2020.03.09 | 08:35

5

Заминавай за Германия да зареждаш по-еФтино !!!

2020.03.09 | 07:29

2

А цената на бензина у нас не мърда излиза че и даже петрола да е без пари ще го продават за около 5 лева

Xxx

2020.03.09 | 07:54

4

ти пък нищо не каза

Добави коментар

Водещи новини