Коронавирусът в Китай бутна цената на петрола

  • 10 февруари 2020 18:08

  • 1495
  • 0
Коронавирусът в Китай бутна цената на петрола
© Getty Images/Guliver (архив)

Петролните фючърси поевтиняват с около 1% по време на търговията в понеделник, доближавайки едногодишни дъна с оглед на отслабващото търсене на петрол в Китай на фона на епидемията от коронавирус и продължаващата липса на споразумение във формата "ОПЕК +" за допълнително ограничаване на съвместните добиви.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април поевтиняват с 1,15% към 53,65 долара за барел, достигайки най-ниско ниво от началото на януари 2019-а година, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март се понижават с 0,85% към 49,80 долара за барел, прицелвайки едногодишното дъно от миналата седмица около 49,30 долара за барел, предаде БНР.

Петролът поевтинява

Петролните фючърси поевтиняха с над 20% от техните януарски върхове, след като разпространяващият се коронавирус в Китай навреди на потреблението в най-големият световен вносител на петрол и това подсили притесненията за глобален дисбаланс между търсене и предлагане на "черното злато".

Позовавайки се на данни от Sublime China Information, анализаторите на банката ING заявиха, че пусковите нива на независимите рафинерии в китайската провинция Шандун възлизат на 50,33% към 7-и февруари, което е по-ниско от 64,56% преди празниците на Лунната Нова година. Натрупването на запаси от нефтопродукти в резултат на разпространението на коронавирус и последвалото спиране на транспорта в редица китайски региони принуди петролните рафинерии да намалят производствените си нива, посочват анализаторите. Китайските държавни рафинерии пък заявиха преди дни, че ще намалят производителността с около 940 000 хил. барела през този месец.

Цената на петрола леко се покачи

От понеделник част от китайските фабрики започват отново да отварят врати след по-продължителното спиране за Лунната нова година, което беше направено в опит да се забави разпространението на коронавируса.

"Тъй като Китай е най-доминиращият потребител на суровини в света, продължава да се усеща силно въздействие върху основните суровини и светът е изправен пред най-големият шок по отношение на търсенето след глобалната финансова криза през 2009 година", заяви стоковият стратег на Saxo Bank Оле Хансен.

В същото време остава неясно, дали ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, ще се споразумеят за допълнително съкращаване на общите добиви, за да ограничат очертаващото се глобално свръхпредлагане. През миналата седмица съвместна техническа комисия във формата "ОПЕК +" препоръча допълнително съкращаване на производството с 600 хил. барела дневно, но Русия поиска повече време, за да обмисли това предложение.

Групата "ОПЕК +", която е отговорна за над 40% от световния петролен добив, се договори в края на миналата година на допълнително съкращаване на производството с 500 хил. барела до общо 1,7 млн. барела дневно, или близо 2% от глобалното потребление на важната енергийна суровина.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини