Има ли фалшиви моторни масла на пазара?

Некачествени масла повреждат двигателите на автомобилите, сигнализират зрители на Нова телевизия. Фалшивите продукти се предлагат предимно в интернет и сериозно удрят по джоба на шофьорите. 

В сервизите отчитат все повече случаи на тежки повреди в двигателите на автомобилите. Бързо износване на триещите части, трудно стартиране в студа и корозия на вътрешните елементи, са най-честите оплаквания на шофьорите. Според експерти - неизправностите са резултат от фалшиви масла, които все повече заливат пазара. До какви повреди на автомобила ни водят маслата-менте и как да защитим правата си, ако попаднем на фалшификат.

След последната смяна на маслото, Митко Динев усеща, че колата му се държи нетипично на пътя.

Усетих неравномерна работа на двигателя, лампата на маслото присветваше от време на време, чуваха се разни шумове в двигателя, които не разпознавах, разказва Митко Динев – потърпевш шофьор, цитиран от Нова телевизия.

Нова тенденция при автокражбите: Все по-често задигат коли с включен двигател

Откарва колата за проверка в сервиз. Там техниците потвърждават, че проблемите в двигателя вероятно идват от некачествено масло. Митко обаче се усеща навреме и се разминава с леки повреди и запушване на филтрите.

Можеше да се стигне до повреда на турбината, разваляне на буталата и съответните части. Може и да блокира двигателят, допълва Митко.

Автомонтьорите все по-често откриват увреждания в двигателите заради некачествени масла. Примамени от евтини оферти шофьорите често избират цената пред качеството, разказват в този сервиз. И последствията не закъсняват:

„Двигателят започва да губи мощност, започва да чука и тъй като двигателното масло не може да покрие изискванията – голяма част от него изгаря, заминава през ауспуха, светла лампа за маслото”, обяснява Румен Дунев – собственик на автосервиз.

При по-новите автомобили последствията са необратими. Тъй като ремонт не е възможен. Тогава и ударът върху джоба на шофьорите е много по-сериозен.

„Двигателят просто става негоден, трябва да се търси нов двигател. Един нов двигател струва в порядъка на 5 до 40 хил. лв. в зависимост от марката и модела на автомобила, обясни Румен.

Фалшивите масла се предлагат предимно в интернет, тъй като там контролът е по-труден, а цените са от 2 до 3 пъти по-ниски, разказват експерти.

Откриването на фалшификатите е трудно, защото уредите отчитат несъответствия само по показателите, изписани на етикетите, разказват експертите тук. Така, ако са добавени непозволени добавки в маслото - изпитванията трудно могат да ги открият. Въпреки това тестовете показват и разминавания.

Коментари

 1. 2020.01.27 | 17:09

  sami sa si vinovni tezi koito kupuvat evtinite masla za kolite si. Az za men ne kupuvam patoka ,a hubava rakija.

 2. 2020.01.27 | 12:56

  ПРЕМИЕРЪТ НЕ ВИ Е ВИНОВЕН НЕЩАСТНИ БЪЛГАРЧЕТА АКО КУПУВАТЕ МОТОРНИ МАСЛА ОТ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ТЪРГОВЦИ НА СМЕШНИ ЦЕНИ!!!
  БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ДА КУПЯТ АВТОМОБИЛ ВТОРА РЪКА НА ЦЕНА НА НОВ ТЕЛЕФОН !
  ЗАТОВА ИМАМЕ 1млн. ТРОШКИ,КОИТО НИ ТРОВЯТ ДЕЦАТА!!!

  1. 2020.01.27 | 14:08

   хич хич пожарникарят е иноченте винаги в мутрисран рийш ли

 3. 2020.01.27 | 10:19

  estestveno uvajaemi vav vashata darjava vsicko e falshivo I dalavera sahtoto kato ciganskiat vi premier.

  1. 2020.01.27 | 13:59

   Научи се да пишеш на български, коя е твоята държава бе "цървул" от такива като вас (Вас, ама голямата буква не е за теб) сме я докарали дотук. Да не се ядосвам повече, че започвам да си търся "Глога".

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет