Атаката срещу петролообработващи станции в Саудитска Арабия показва бойните способности на Иран

  • 17 септември 2019 07:41

  • 929
  • 1
Атаката срещу петролообработващи станции в Саудитска Арабия показва бойните способности на Иран
© Кадър: БТВ

Атаката с дронове беше намерена ахилесовата пета на производството на петрол в света. Атаката беше много добре планирана и извършена. Експерти смятат, че ударът е нанесен не от хусите в Йемен, а от много добре подготвени експерти. Всичко показва, че атаката идва от Иран. Това заяви бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред БТВ.

Еспертът обясни, че нападението, за което отговорност поеха хусите в Йемен, е сериозно и ще доведе до бавно възстановяване на производството на петрол в мюсюлманската страна. По думите му това ще отнеме между 3 и 6 месеца, а експортният капацитет на Рияд ще бъде намален с близо 70%, което ще доведе до трайна тенденция за увеличаване цената на петрола.

Според бившия зам.-министър експертите у нас могат да предвидят кога ще свърши петрола в българските бази, който вече е закупен на определена цена.

„С пристигането и зареждането на новия петрол, ще дойде и увеличението в цената”, допълни още той. Експертът поясни, че атаката върху една от големите петролообработващи станции в Саудитска Арабия е показала бойните способности на Иран, несигурността на Саудитска Арабия и готовността на САЩ да помагат на своите съюзници (Вашингтон заяви, че ще отключи петролния си резерв, за да избегне глобална криза).

Керемедчиев допълни, че Иран има възможността и стратегията да разпалва конфликти със съседите си, а евентуално затваряне на морския път през Ормузкия пролив, може да доведе до недостиг на черното злато в световен мащаб. По думите му атаката е била добре планирана и извършена, най-вероятно от добре обучени и тренирани пилоти. Според него Йеменските хуси нямат капацитета да изнесат подобно нападение, но която и страна да е отговорна, е била разкрита ахилесовата пета на Саудитска Арабия.

„Саудитска арабия купува най-много оръжие от САЩ, но се оказва, че е великан с глинени крака. Страната не е готова за военни действия и трябва добре да обмисли военните си възможности”, обясни Керемедчиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
929 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.17 | 20:58

1

Абе какво да ви кажа,канат в предаванията всякакви професоро,дървени философи,който въоще си нямат представа от големите неща.да едни празни изявления,които всеки може да гадае.има една държавичка,която прави световните интриги,защо не я споменават.????

Добави коментар

Водещи новини