Атаката срещу петролообработващи станции в Саудитска Арабия показва бойните способности на Иран

Атаката с дронове беше намерена ахилесовата пета на производството на петрол в света. Атаката беше много добре планирана и извършена. Експерти смятат, че ударът е нанесен не от хусите в Йемен, а от много добре подготвени експерти. Всичко показва, че атаката идва от Иран. Това заяви бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред БТВ.

Еспертът обясни, че нападението, за което отговорност поеха хусите в Йемен, е сериозно и ще доведе до бавно възстановяване на производството на петрол в мюсюлманската страна. По думите му това ще отнеме между 3 и 6 месеца, а експортният капацитет на Рияд ще бъде намален с близо 70%, което ще доведе до трайна тенденция за увеличаване цената на петрола.

Според бившия зам.-министър експертите у нас могат да предвидят кога ще свърши петрола в българските бази, който вече е закупен на определена цена.

„С пристигането и зареждането на новия петрол, ще дойде и увеличението в цената”, допълни още той. Експертът поясни, че атаката върху една от големите петролообработващи станции в Саудитска Арабия е показала бойните способности на Иран, несигурността на Саудитска Арабия и готовността на САЩ да помагат на своите съюзници (Вашингтон заяви, че ще отключи петролния си резерв, за да избегне глобална криза).

Керемедчиев допълни, че Иран има възможността и стратегията да разпалва конфликти със съседите си, а евентуално затваряне на морския път през Ормузкия пролив, може да доведе до недостиг на черното злато в световен мащаб. По думите му атаката е била добре планирана и извършена, най-вероятно от добре обучени и тренирани пилоти. Според него Йеменските хуси нямат капацитета да изнесат подобно нападение, но която и страна да е отговорна, е била разкрита ахилесовата пета на Саудитска Арабия.

„Саудитска арабия купува най-много оръжие от САЩ, но се оказва, че е великан с глинени крака. Страната не е готова за военни действия и трябва добре да обмисли военните си възможности”, обясни Керемедчиев.

Коментари

  1. 2019.09.17 | 20:58

    Абе какво да ви кажа,канат в предаванията всякакви професоро,дървени философи,който въоще си нямат представа от големите неща.да едни празни изявления,които всеки може да гадае.има една държавичка,която прави световните интриги,защо не я споменават.????

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет