Андрей Делчев: Това, което се случва със саудитския петрол има отражение и у нас

  • 17 септември 2019 07:19

  • 565
  • 0
Андрей Делчев: Това, което се случва със саудитския петрол има отражение и у нас
© Кадър - БНТ

Това, което се случи в Саудитска Арабия с нападението над рафинерията там е много сериозно. Война за петрола се е случвала, и да пази Господ, да се случи пак. Не е добре да дрънкат оръжия, защото Иран контролира Ормузски пролив и ако той бъде затворен - тогава светът ще има много голям проблем с петрола. Това заяви в ефира на БНТ Андрей Делчев, изп. директор на Българска петролна и газова асоциация.

По думите му Саудитска Арабия, САЩ и Русия са в топ три на страните по търговия с нефт.

Попитан дали ще поскъпне бензина у нас, той заяви, че България е малък пазар и той се предопределя от цените на петрола в ЕС. Ако цените се стабилизиран на 60-70$ за барел, то тогава ще има и леко отражение на цените на горивото у нас. Възможно е поскъпване на горивата на родния пазар да е с от 5 до 10 стотинки за литър. Това, което се случва със саудитския петрол има отражение и у нас, нищо че не внасяме петрол от там, смята още Делчев.

Според него цената на петролните продукти е пазарна. Колко ще се продава едно гориво зависи от това, което се случва на пазарите отвън, вметна още той. "Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар", категоричен е Делчев.

Попитан дали ще видим на хартия предложението на Министерство на финансите на касовата бележка да е отразено кой колко плаща, Делчев заяви, че не подкрепя това предложение и това спомага да се правят картели между отделните играчи на пазара. Тази свръх прозрачност не е полезна, категоричен е още той.

Последвайте канала на

Калина Христова
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини