Андрей Делчев: Това, което се случва със саудитския петрол има отражение и у нас

Това, което се случи в Саудитска Арабия с нападението над рафинерията там е много сериозно. Война за петрола се е случвала, и да пази Господ, да се случи пак. Не е добре да дрънкат оръжия, защото Иран контролира Ормузски пролив и ако той бъде затворен - тогава светът ще има много голям проблем с петрола. Това заяви в ефира на БНТ Андрей Делчев, изп. директор на Българска петролна и газова асоциация.

По думите му Саудитска Арабия, САЩ и Русия са в топ три на страните по търговия с нефт.

Попитан дали ще поскъпне бензина у нас, той заяви, че България е малък пазар и той се предопределя от цените на петрола в ЕС. Ако цените се стабилизиран на 60-70$ за барел, то тогава ще има и леко отражение на цените на горивото у нас. Възможно е поскъпване на горивата на родния пазар да е с от 5 до 10 стотинки за литър. Това, което се случва със саудитския петрол има отражение и у нас, нищо че не внасяме петрол от там, смята още Делчев.

Според него цената на петролните продукти е пазарна. Колко ще се продава едно гориво зависи от това, което се случва на пазарите отвън, вметна още той. "Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар", категоричен е Делчев.

Попитан дали ще видим на хартия предложението на Министерство на финансите на касовата бележка да е отразено кой колко плаща, Делчев заяви, че не подкрепя това предложение и това спомага да се правят картели между отделните играчи на пазара. Тази свръх прозрачност не е полезна, категоричен е още той.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет