Васил Велев: Сезираме КЗК за злоупотреби на свободния енергиен пазар

  • 10 юли 2019 19:02

  • 527
  • 1
 Васил Велев: Сезираме КЗК за злоупотреби на свободния енергиен пазар
© gettyimages

На свободния енергиен пазар има злоупотреби. Има играч, който разполага с количества, по-големи от АЕЦ „Козлодуй“. Това става пред очите на министерството и компетентните органи. Ние ще внесем сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Националната електрическа компания (НЕК) и Министерството на енергетиката за недопустима пазарна концентрация. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По думите му работодателските организации подготвят няколко сигнала до държавните органи за манипулации.

Председателят на АИКБ допълни, че ще сезират и прокуратурата за безстопанственост от страна на ТЕЦ 2 и Министерството на енергетиката. „Като прибавим към тези проблеми и ограниченията във вноса, защото ние сме едно петно на картата на Европа - поради пазарни манипулации, недобро предлагане на количества, има изкривяване на пазара - ние сме най-високата цена от началото на годината“, посочи представителят на бизнеса.

По думите на Велев, високата цена на тока за индустрията превръща страната ни в неконкурентоспособна на европейския пазар.

„Повече пари за скъп ток, по-малко пари за заплати, ограничаване на продажбите, по-малък ръст на БВП - по-скъпи стоки и услуги за бита“, каза още той.

Васил Велев заяви, че ако не се въведат средни цени на електроенергията за индустрията и няма резултат от техните сигнали - бизнесът може да излезе на протест. Председателят на АИКБ призова за либерализация на енергийния пазар чрез увеличаване на цената на тока за бита.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
питащ

2019.07.10 | 22:36

1

Ей, не се ли наядохте, не се ли накрадохте? Тия пари в гроба ли ще ги носите? Не се ли страхувате от негативната енергия, която справедливо получавате?

Добави коментар

Водещи новини