Скок на цените на акциите на европейските борси след евроизборите

  • 27 май 2019 13:20

  • 450
  • 0
Скок на цените на акциите на европейските борси след евроизборите
© pixabay

Европейските акции поскъпнаха в понеделник, след като проевропейските партии успяха да спечелят около две трети от местата в новия парламент на ЕС, което отслаби инвеститорските притеснения за рязко повишаване на популистките нагласи на стария континент.

Подкрепа за позитивната европейска търговия оказват и преговорите за сливане на "Фиат Крайслер" с "Рено", което ще доведе до формирането на третата по големина автомобилостроителната компания в света, съобщава БНР.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,27% благодарение най-вече на ръст с около 1,6% на акциите в автомобилния сектор след информацията за възможно сливане между италианско-американската и френската автомобилни компании. Акциите на Renault поскъпват с цели близо 14%, а акциите на Fiat Chrysler Automobiles - с над 10%. По-предпазливо повишение от 0,83% регистрират акциите на Volkswagen след новина, че германският автомобилен гигант се намира в интензивни преговори с шведската "стартъп" компания Northvolt относно планове за съвместното им производство на батерийни клетки в Залцгитер, Германия.

Немският индекс DAX 30 нараства с 0,34%, френският CAC 40 - с 0,2%, а основният индекс MIB на борсата в Милано - с 0,7% благодарение и на днешно изявление на вицепремиера на страната - Луиджи ди Майо, че не вижда необходимост от промени в правителството въпреки по-слабите резултати на неговото Движение "Пет звезди" по време на вчерашния вот за Европейския парламент.

Влияние за днешната леко позитивна настройка сред европейските инвеститори оказват и относително умерените коментари на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския по време на неговата официална визита в Токио относно търговските преговори с японските власти, както и тези по отношение на Иран и Северна Корея.

Търговията на борсите на стария континент обаче е като цяло доста вяла и неликвидна с оглед на факта, че днес е официален неработен ден за Лондонската борса (заради редовната пролетна банкова ваканция всеки последен понеделник на месец май) и за американските финансови пазари, включително пазарите на акции на Уолстрийт, поради честването в САЩ на Деня на загиналите във войните (Memorial Day).

Мая Йорданова
450 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини