Изненадващо понижение на жилищното строителство в САЩ към двугодишно дъно

  • 19 април 2019 17:01

  • 1430
  • 0
Изненадващо понижение на жилищното строителство в САЩ към двугодишно дъно
© pixabay

Строителството на нови жилища в САЩ се понижи изненадващо през март до близо двегодишно дъно при силен спад и на разрешителните за ново строителство, което е поредно доказателство за продължаваща слабост в жилищния пазар въпреки намаляващите ипотечни лихви. Началното жилищно строителство се понижи през март с 0,3% до 1,139 милиона броя жилища на годишна база при прогноза за ръст с над 5% и след силен спад с близо 9% до 1,142 милиона през февруари (низходяща ревизия от 1,162 милиона), показват данни на Търговския департамент на САЩ, съобщава БНР.

Това представлява най-ниско ниво на началното жилищно строителство от май 2017-а година насам.

За първите три месеца на 2019-а година строителството на нови жилища се сви с 9,7% спрямо същия период година по-рано. Строителството на еднофамилни жилища се понижи с 0,4% до 785 хиляди нови домове (най-малък брой от септември 2016-а година), докато строителството на многофамилни жилища и апартаменти остане без промяна на февруарското ниво от 354 хиляди. Трябва обаче да се има предвид, че данните за строителството на еднофамилни жилища са по-достоверен барометър за състоянието на жилищния сектор в САЩ, тъй като формират около две трети от жилищния пазар и с оглед на прекалено голямата волатилност на данните за строителството на многофамилни жилища.

В същото време разрешителните за ново строителство също се понижиха през март, дори още по-силно - с 1,7% спрямо предходния месец, достигайки 5-месечно дъно от 1,296 млн. броя на годишна база. Разрешителните за строителство на еднофамилни жилища пък се понижиха с цели 1,1% спрямо февруари до 808 хиляди броя (най-ниско ниво от август 2017-а година).

За първите три месеца на годината строителните разрешителни се понижиха с 5,4% спрямо началото на 2018-а година. Всички това е сигнал за продължаващо забавяне на строителството на жилища и в бъдеще. Продължаващата и през март слабост при жилищното строителство вероятно отразява недостига на работна сила и на свободна за застрояване земя, както и на скъпите строителни материали. Влошаването е факт, въпреки че ипотечните лихви продължават да се понижават, като 30-годишната фиксирана ипотечна лихва спадна от върха около 4,94%, достигнат през ноември 2018-а година до около 4,12%, достигайки най-ниско от повече от година насам, според данни на водещата ипотечна агенция Freddie Mac.

Мая Йорданова
1430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини