Силен ръст на производството в България

  • 13 март 2019 14:27

  • 1338
  • 6
Силен ръст на производството в България
© Pixabay

През януари 2019-а година индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз отбелязаха по-силен от очакваното растеж, показват данни на Евростат, като в същото време производство в България отчете още по-силен отскок, заличавайки солидния спад в края на предходната година, предаде БНР.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през януари с цели 1,4% спрямо декември, когато се понижи с 0,9% и при прогноза за по-умерен отскок с 1,0%. По-силното от очакваното възстановяване на индустриалното производство сякаш е знак, че икономиката в региона на единната валута стабилизира след нейното рязко забавяне през втората половина на предходната година.

Подемът е факт, въпреки че производството в Германия се сви през януари с 0,9%, но при солидно нарастване в останалите три водещи икономики от еврозоната - Испания (скок с цели 3,6%), Италия (повишение с 1,7%) и Франция (с 1,3%).

Силно повишение регистрират производството на енергия (скок с 2,4%) и на стоки с недълготрайна употреба (повишение с 2,0%) при по-слаб растеж на производството на стоки с дълготрайна употреба (с 1,1%) и на средствата за производство (с 0,9%).

Спрямо година по-рано индустриалното производство в еврозоната се сви през януари с 1,1%, но след спад с цели 4,2% през декември 2018-а и при очаквания за по-силно понижение с 2,1 на сто.

Днешните данни са един от първите сигнали за възможно преодоляване на тренда на забавяне на икономическия растеж в еврозоната, след като икономиката в региона на единната валута беше подложена на натиск през втората половина на 2018-а година до голяма степен в резултат на изненадващо рязкото забавяне на износа с оглед на слабото глобално търсене, което пък засегна особено силно европейските производители.

Данните на Евростат изглежда в синхрон и с други сигнали, че икономическото забавяне в еврозоната може би няма да продължи още дълго време. Последни проучвания на агенция IHS Markit отчетоха подобрение на бизнес активността в еврозоната през февруари благодарение на растеж в сферата на услугите, но при продължаваща слабост в промишления сектор. Проучване на Европейската комисия пък показа слабо повишение на потребителското доверие през февруари, докато Евростат отчете добър отскок на продажбите на дребно в еврозоната през януари.

Съществуват обаче редица фактори, които все още рискуват да доведат икономиката на еврозоната по-близо до стагнация, или дори до изпадането ѝ в рецесия. Обединеното кралство, което е основен експортен пазар за повечето страни от еврозоната, все още не е постигнало съгласие по отношение на условията за напускане на Европейския съюз около две седмици преди планирания за 29-и март Брекзит. Правителството на САЩ пък продължава да обмисля дали да наложи високи митнически тарифи върху вноса на автомобили от ЕС, като в същото време европейският износ може да пострада допълнително при положение, че икономиката на Китай се забави по-рязко от очакваното.

Всички тези налични рискове бяха отбелязани от ЕЦБ след края на редовното заседание през миналата седмица, когато централната банка се ангажира да не повишава основните си лихвени проценти поне до края на тази година и същевременно обяви, че от септември ще стартира трета програма за предоставяне на евтини кредити на търговските банки в еврозоната (трета TLTRO програма).

Междувременно Евростат представи добри данни за индустриалното производство и в целия ЕС, както и солиден ръст в рамките на България.

Производството в ЕС нарасна през януари с 1,0% спрямо декември 2018-а година, когато се понижи с 0,4%, като на годишна база беше индустриалното производство се сви с 0,4%, но след спад с 2,8% през предходния месец.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България пък нарасна през януари с цели 3,2%, заличавайки напълно спада с 2,0% в края на предходната година, като по този показател едва четири други страни-членки на ЕС бележат по-солиден производствен растеж.

На годишна база индустриалното производство в България се повиши през януари с 2,7%, компенсирайки спада с 2,9% месец по-рано, когато излезе на негативна територия за пръв път от март 2018-а година насам. По този показател нашата страна се намира в златната среда в рамките на целия Европейския съюз.

Десислава Станева
1338 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
поручик

2019.03.13 | 18:19

5

Силен ръст на производството на фалшиви новини.

2019.03.13 | 20:22

6

Къв поручик си бе пенсиьо?

2019.03.13 | 15:58

4

Тъпаци !!! Що не ги пращате тия новини направо на европейската комисия ????
Не знам кой залъгвате тука - какъв бум на производството има , разбираш ли.....

Емигрант

2019.03.13 | 15:22

3

Вие на някоя друга планета ли сте?Не виждате ли, слепи ли сте, че България е на дъното? Или най-важното е да се докарате пред бащицата, че той раздава милостинята..

2019.03.13 | 14:41

2

На амфетамини ли? Нормално, на Тиквун му трябват пари за изборите.

поръчковите ж0рналя

2019.03.13 | 14:33

1

така лиииии???!!!

Добави коментар

Водещи новини