Райънеър обеща на шефа си 99 млн. евро, ако удвои печалбите на авиопревозвача за 5 г.

  • 09 февруари 2019 19:57

  • 3807
  • 1
Райънеър обеща на шефа си 99 млн. евро, ако удвои печалбите на авиопревозвача за 5 г.
© Getty Images/Guliver

Генералният директор на ирландския нискотарифен авиопревозвач Райънеър (Ryanair) Майкъл О'Лиъри може да спечели близо 100 милиона евро, ако успее да удвои или печалбата или цената на акциите на компанията в близките пет години. Това гласи нов план за опции на акции на групата, цитиран от Ройтерс.

В понеделник О'Лиъри съобщи, че остава още пет години начело на групата, която отчете тримесечна загуба от 20 милиона евро за третото тримесечие от финансовата си година.

В рамките на новия опционен план О'Лиъри ще може да купи 10 милиона акции на сегашната цена от 11,12 евро ако успее да увеличи годишната печалба на групата до 2 милиарда евро спрямо прогнозна цена за 1 до 1,1 милиарда евро за сегашната финансова година или ако котировките скочат до 21 евро, посочва ирландската компания.

В комюникето се казва, че условията в плана ще изискват той да удвои рентабилността на Райънеър до 2 милиарда евро и/или да увеличи цената на акциите до 21 евро през следващите пет години, за да може да се възползва от всички опции. Ако цената на акция достигне 21 евро, О'Лиъри ще реализира печалба от 9,88 евро на акция за 10-те милиона купени от него акции, или общо 98,8 милиона евро.

Авиопревозвачът предлага също така на всеки от своите 11 изпълнителни администратори опции за над 50 000 акции на човек при същите условия. Въпреки че е бил на червено през третото тримесечие, Райънеър очаква да приключи фискалната година на печалба.

Майкъл О'Лиъри е вторият акционер в групата с 46 милиона акции или около 4 процента от капитала. В началото на седмицата Райънеър съобщи, че О'Лиъри остава още пет години начело на нискотарифния авиопревозвач, който е преработил корпоративната си структура и го е преназначил.

Най-голямата авиокомпания в Европа по брой на пътниците съобщи, че се преобразува в структура, наречена Райънеър холдинг (Ryanair Holdings PLC). О'Лиъри ще бъде неин президент и главен изпълнителен директор с нов договор до юли 2024 година.

Райънеър холдинг ще контролира основния авиопревозвач Райънеър, неговите подразделения в Полша и Великобритания, както и наскоро придобитото подразделение на Остриън еърлайнс (Austrian Airlines) - Лаудамоушън (Laudamotion).

При сегашния си договор О'Лиъри печели около 1 милион евро годишно и може да получава бонуси до 100 процента от заплатата си в зависимост от постиженията на компанията.

Константин Тодоров
3807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Недоволен

2019.02.11 | 10:09

1

Това ще е поредния удар върху джоба и комфорта на пътуващите с тази авиокомпания.

Добави коментар

Водещи новини