"Тесла" получи зелена светлина за доставката на електромобили Model 3 в Европа

  • 22 януари 2019 10:42

  • 3014
  • 0
"Тесла" получи зелена светлина за доставката на електромобили Model 3 в Европа
© gettyimages

Европейски регулатор даде зелена светлина на компанията Tesla Inc. да доставя своите автомобили "Модел 3" (Model 3) в Европа. Така се отваря важен пазар за американския производител на електромобили, предаде БНР.

Нидерландският оторизиран орган за превозните средства, който разполага с регулаторни права от името на целия ЕС, заяви, че "Модел 3" отговаря на изискванията за европейските пътища. Тесла очакваше подобно одобрението и вече отвори онлайн поръчки за някои европейски страни по-рано този месец.

Говорител на Tesla заяви, че доставките на варианта електромобил Model 3 с дългосрочен обхват се очакват да започнат през февруари. Блогът Electrek пък съобщи, че товарен кораб, превозващ повече от 1000 от Model 3, вече е напуснал преди малко повече от седмица пристанището на Сан Франциско вероятно с посока към Европа.

Тесла очаква най-скъпият негов електромобил да бъде хит в Европа, където продажбите на електрически автомобили нараснаха силно през миналата година.

Европа е важен регион в бъдещите планове на Тесла, а главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск заяви, че Германия е водещото място за изграждане на европейски гигантски завод за производство на литиево-йонни батерии за автомобилите Тесла.

Акциите на Tesla Inc. се сринаха през петъчната търговия с близо 13% след новината, че ще бъдат съкратена 7% от работната сила на компанията като част от усилията за намаляване на разходите и след информация за по-слаба печалба за четвъртото тримесечие на миналата година. От началото на годината насам акциите на Tesla се понижават с 9%, като в същото време широкият фондов индекс S&P500 нарасна с 6,5%, а в рамките на 2018-а година акциите на Tesla се обезцениха с 13,6%, докато индексът S&P500 се понижи с около 5 на сто.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3014 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини