"Булгаргаз" и "Газпром Експорт" подписаха анекси към Договора за доставка на природен газ

  • 02 октомври 2018 06:56

  • 3190
  • 6
"Булгаргаз" и "Газпром Експорт" подписаха анекси към Договора за доставка на природен газ
© pixabay

"Булгаргаз" и "Газпром Експорт" са подписали анекси към Договора за доставка на природен газ, с които той вече е приведен в съответствие с одобрените от Европейската комисия ангажименти. Това съобщиха от българската газова компания след среща с доставчика си в Санкт Петербург.

Очаква се в резултат на предоговарянето на документа, страната ни да постигне по-добри цени и условия за доставка на синьо гориво. За да изпълни решението на Европейската комисия по антимонополното дело, "Газпром Експорт" изпрати до "Булгаргаз" предложение за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ, което предвижда промяна на клауза, позволяваща всяка от страните да може да поиска преразглеждане на цената. Едно от условията това да стане, е да има значителна промяна на икономическите обстоятелства на Европейските газови пазари, които са извън контрола на страните, или промяната на цените на синьото гориво в газоразпределителните центрове в Европа.

Договорите могат да се преразглеждат веднъж на две години. Предвижда се и възможност „Булгаргаз“ да поиска промяна на точката на доставка, която в момента е Негру Вода, като поиска всички или част от договорените обеми газ да бъдат доставяни в Берегово, Украйна или Велке Капушани, Словакия.

"Булгаргаз" може да поиска тази промяна, ако не е в състояние самостоятелно да организира преноса на газ. Българското дружество е поставило за обсъждане и други търговски и технически въпроси, с което започва процесът на договаряне за изменение в клаузите на Договора за доставка на природен газ. Следващата работна среща между експерти на двете дружества е планирана през месец ноември.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3190 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.10.02 | 09:01

6
Русия забоде среден пръст на Банкянския копой и седесарската му групировка, управниците врътнаха минeт на Путин.

2018.10.02 | 08:59

5
На площад Македония в Скопие скандират "Русия".

2018.10.02 | 08:54

4
Пълен провал на политиката на гръцкия агент Тиквос Пyткотакис за Западните Балкани, ФИРОМ иска с Русия, а не с НАТО.

2018.10.02 | 08:53

3
Защо не пишете за Македония, Цветановски гъзолизци, референдумът за името отиде в пичката на Надка, която призна Вардарска България за чужда държава.

2018.10.02 | 08:38

2
СДС-гангстерът от Банкя в затвора за десетилетия за пропуснати ползи и служба на чужди интреси.

2018.10.02 | 08:37

1
Клекнахте ли на Путин, седесарски кypви, с велика братска Русия ще си правите шеги.

Добави коментар

Водещи новини