Нов рекорден срив на турската лира

Само за минути валутата потъна с 14 процента. А за два дни загуби общо 20% стойността си, предаде Нова телевизия.

Сега с 1 американски долар могат да се купят малко над 6 лири. Сривът на валутата дойде като мигновена реакция на решението на Вашингтон да увеличи митата.

Така дипломатическата война между Турция и Съединените щати се превърна в икономическа. Тръмп удвои митата за алуминий и стомана за южната ни съседка, а Ердоган призова хората да купуват лири и да потопят долара, за да спечелят „националната борба” срещу „икономическите врагове”.

„Ако някой има долари, евро или злато под дюшеците, трябва да отидат до банките и да ги обменят в лири. Това е национална битка. Това ще бъде отговорът на моя народ на тези, които водят икономическа война срещу нас”, заяви Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва на митинг в Байбурт.

Часове след изказването на Ердоган туит на Тръмп предизвика нов срив на турската лира.

„Току-що наредих двойно увеличение на митата за стомана и алуминий за Турция, тъй като тяхната валута, турската лира, се понижава рязко в търговията спрямо нашия силен долар! Митото за алуминий вече е 20%, а за стомана - 50%”, написа Тръмп.

Кризата с турската лира излезе извън пределите на южната ни съседка и инвеститори започнаха да разпродават акциите си в европейски банки, които са най-големите кредитори в Турция. Което повлече надолу и стойността на еврото в търговията тази сутрин. 

Коментари

 1. 2018.08.11 | 11:41
  ердоган неверник !
 2. 2018.08.11 | 07:03
  САЩ вятър сееш ураган ще жънеш, знай ще си намериш майстора.Някой трябваше да им каже че, кралят им е гол.
 3. 2018.08.10 | 21:54
  Тоя резняк е по- зле от Мадуро и Фидел Касто, взети заедно! ..Да сваля гащите и да се навежда, щото четвъртития вече напира!
 4. 2018.08.10 | 20:30
  още някой да обяснява каква икономика имали кюрдите и колко добре били!? балон от класа...
 5. 2018.08.10 | 20:30
  Ердоганя пак ще държи пламенни речи, в които люто ще кълне и проклина ЕС и САЩ. Напрао да препечата речите на Путашвили, да не се хаби да измисля, оти в Кремъл са най добрите у целий свет в тея работи
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет