Нов рекорден срив на турската лира

Само за минути валутата потъна с 14 процента. А за два дни загуби общо 20% стойността си, предаде Нова телевизия.

Сега с 1 американски долар могат да се купят малко над 6 лири. Сривът на валутата дойде като мигновена реакция на решението на Вашингтон да увеличи митата.

Така дипломатическата война между Турция и Съединените щати се превърна в икономическа. Тръмп удвои митата за алуминий и стомана за южната ни съседка, а Ердоган призова хората да купуват лири и да потопят долара, за да спечелят „националната борба” срещу „икономическите врагове”.

„Ако някой има долари, евро или злато под дюшеците, трябва да отидат до банките и да ги обменят в лири. Това е национална битка. Това ще бъде отговорът на моя народ на тези, които водят икономическа война срещу нас”, заяви Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва на митинг в Байбурт.

Часове след изказването на Ердоган туит на Тръмп предизвика нов срив на турската лира.

„Току-що наредих двойно увеличение на митата за стомана и алуминий за Турция, тъй като тяхната валута, турската лира, се понижава рязко в търговията спрямо нашия силен долар! Митото за алуминий вече е 20%, а за стомана - 50%”, написа Тръмп.

Кризата с турската лира излезе извън пределите на южната ни съседка и инвеститори започнаха да разпродават акциите си в европейски банки, които са най-големите кредитори в Турция. Което повлече надолу и стойността на еврото в търговията тази сутрин. 

Коментари

 1. 2018.08.11 | 11:41
  ердоган неверник !
 2. 2018.08.11 | 07:03
  САЩ вятър сееш ураган ще жънеш, знай ще си намериш майстора.Някой трябваше да им каже че, кралят им е гол.
 3. 2018.08.10 | 21:54
  Тоя резняк е по- зле от Мадуро и Фидел Касто, взети заедно! ..Да сваля гащите и да се навежда, щото четвъртития вече напира!
 4. 2018.08.10 | 20:30
  още някой да обяснява каква икономика имали кюрдите и колко добре били!? балон от класа...
 5. 2018.08.10 | 20:30
  Ердоганя пак ще държи пламенни речи, в които люто ще кълне и проклина ЕС и САЩ. Напрао да препечата речите на Путашвили, да не се хаби да измисля, оти в Кремъл са най добрите у целий свет в тея работи
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет