Япония и ЕС подписаха споразумение за свободна търговия

  • 17 юли 2018 12:53

  • 1192
  • 0
Япония и ЕС подписаха споразумение за свободна търговия
© pixabay

Малко след решението на САЩ да въведат допълнителни тарифи за вноса от Стария континент, Европейският съюз и Япония сключиха „забележително“ споразумение за свободна търговия, предава Агенция "Фокус", цитирайки AFP.

Документът, подписан в Токио от високопоставени представители на Брюксел и японския министър-председател Шиндзо Абе, е най-мащабната сделка, която ЕС е договарял от началото на съществуването си.

Тя предвижда създаването на зона за свободна търговия, покриваща почти една трета от световния БВП.

Щом бе подписано споразумението, председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че това е ясно послание срещу протекционизма.

„Изпращаме ясно послание, че стоим заедно срещу протекционизма", подчерта Туск след официализирането на сделката между Общността и азиатската държава.

Според подписания документ Япония отменя митата за 94% от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо. ЕС вдига митническите тарифи за 99% от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова електроника. Тези промени обаче ще станат след съответно осем и шест години след влизане в сила на договора. Очаква се споразумението да бъде ратифицирано през март догодина, когато Великобритания напусне ЕС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини