Тиквичката - зеленчукът, който ни прави по-красиви и здрави

07 юни 2018 15:00

Тиквичката - зеленчукът, който ни прави по-красиви и здрави
©
7934 1

Казват, че царевицата е кралицата на полето, а доматът – царят на градината. Встрани от „кралската фамилия“ обаче има един „сив кардинал“, който често остава незабелязан и пренебрегван, а не бива – тиквичката.

Тя е изключително полезна, но малцина са наясно с магичните й свойства за организма. И понеже сме в сезона на вкусните български тиквички, които вече са на пазара, ние решихме да ви разкажем малко повече за полезните качества на този зеленчук.

Хем полезна, хем диетична

Тиквичката е един от зеленчуците, които диетолозите препоръчват горещо, ако искате да свалите няколко килограма преди плажа. И това не е случайно. В 100 грама пресен зеленчук има малко над 20 калории. Но това не е всичко.

Тиквичката е истинска витамонозна бомба

В нея има много калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо. Освен това тя е богата и на много органични киселини и на витамин С, В и каротин. На практика ако редовно хапвате пресни, зрели на слънце тиквички (в момента можете да намерите свежи български тиквички марка „BILLA градини“ в BILLA), вие зареждате тялото с безценни минерали, микроелементи и витамини.

Бърз детокс преди лятото

Тиквичките помагат на тялото да се освободи от токсините и свободните радикали, които са се натрупали в организма ни през зимата, затова са идеални за бърз детокс на прага на лятото. Този зеленчук помага на тялото да задържа по-малко течности, заради съдържанието на пектин, стимулира храносмилането и понижава нивата на кръвната захар. Последното пък е едно от най-ценните му качества, защото така можем да контролираме по-лесно чувството си за глад. Не на последно място – тиквичките действат и като антидепресант. В дните, в които всички мечтаем за плаж и отпуски, тиквичките са зеленчукът, които ни помага да се преборим с безсънието, успокояват нервната система и имат свойството да повишават защитните сили на организма.