Бисер Петков: Осигуряването на висококачествени услуги имат съществен принос за реализиране на политиките, подкрепящи достъпа до заетост

  • 01 юни 2018 13:59

  • 2054
  • 0
Бисер Петков: Осигуряването на висококачествени услуги имат съществен принос за реализиране на политиките, подкрепящи достъпа до заетост
© Novini.bg

Осигуряването на висококачествени и достъпни услуги от общ интерес има съществен принос за реализиране на политиките, подкрепящи достъпа до заетост за всички и предотвратяване на социалното изключване. Те допринасят за адресиране и на дългосрочните предизвикателствата, пред които сме изправени, свързани със застаряване на населението, дигитализацията и технологичните промени.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на семинар на тема: „Услугите от общ интерес – двигател на устойчивото развитие и растежа в Европа“. Събитието се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

По време на форума министър Петков откри панела за услугите от общ интерес и Европейския стълб на социалните права. В изказването си той подчерта, че социалните услуги представляват важен елемент от обхвата на услугите от общ интерес, тъй като помагат на хората да водят със собствени сили независим и достоен живот. Развитието на услугите от общ интерес е изключително актуална тема както в европейски, така и в национален контекст. Успешното реализиране на политиката в тази област поставя на преден план необходимостта от намирането на дългосрочни и ефективни решения, прилагане на иновативни форми на партньорство и насърчаването на взаимодействие между всички заинтересовани страни, каза министърът на труда и социалната политика.

В изказването си Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  обърна внимание, че постигането на икономически растеж без социално развитие би довело до задълбочаване на неравенствата и бедността. Той посочи, че прокламирането на Европейския стълб на социалните права е важна стъпка в посока засилване на социалното измерение на Европейския съюз, за да продължим с бързи темпове социалното сближаване.

Стълбът определи принципи и права в подкрепа на добре функциониращите и справедливи трудови пазари и социални системи, които ще допринесат за по-добри условия на живот и труд на всички европейски граждани. Реализирането им е споделена отговорност на ЕС, правителствата на държавите членки,  социалните партньори, неправителствения сектор.

В този контекст оценяваме изключително важната роля на услугите от общ интерес като един от основните инструменти за реализиране на принципите на Стълба, който трябва да продължим да прилагаме и да усъвършенстваме в полза на всички граждани, каза министър Петков. Той добави, че Българското председателство ще фокусира вниманието върху този въпрос по време на конференция на високо равнище, която ще се проведе на 27 юни в София.

Радина Лазарова
2054 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини