Петролът продължава да поскъпва

  • 22 май 2018 13:12

  • 1461
  • 0
Петролът продължава да поскъпва
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Петролът продължава да поскъпва към нови три и половина годишни върхове, намирайки подкрепа от засилващите се притеснения, че спадащите добиви във Венецуела и евентуалното предстоящо намаляване на иранския износ в резултат на подновените икономически санкции на САЩ спрямо Техеран ще доведат до допълнително ограничаване на доставките на фона на растящото потребление на черното злато.

В началото на днешната европейска търговия фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се повишиха с 0,6% към 72,72 долара за барел, достигайки ново най-високо ценово ниво от ноември 2014-а година насам, след като в понеделник поскъпнаха с близо 1,4%.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли пък поскъпнаха до 79,91 долара за барел, доближавайки отново психологическата бариера от 80 долара, която беше преодоляно през миналата седмица, когато беше ударен три и половина годишен връх от 80,50 долара за барел.

Повод за подновеното от началото на седмицата възходящо ценово рали дадоха опасения, че САЩ ще наложи нови икономически санкции спрямо Венецуела, касаещи по-специално изпитващата и без това сериозни проблеми петролна индустрия на страната, след като венецуелският президент Николас Мадуро спечели нов шестгодишен управленски мандат.

Трябва да се има предвид, че санкции, отнасящи се до петролната индустрия на Венецуела, биха могли да засилят тревогите за спад в световното предлагане на важната енергийна суровина в момент, когато има сериозни притеснения за доставките в бъдеще след оттеглянето на САЩ от иранската ядрена сделка и повторното налагане на американски икономически санкции спрямо Техеран.

Венецуела и Иран са членове на ОПЕК, като петролният картел и негови съюзници като Русия продължават да спазват влязлата в сила от началото на миналата година договореност за ограничаване на добивите на петрол с около 1,8 млн. барела на ден. Именно тази договореност беше в основата на солидното поскъпване на черното злато обратно към най-високи нива от ноември 2014-а година насам, като само в рамките на месеците от август 2017-а година насам петролните фючърси поскъпнаха с над 50%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини